2024 március 29

RSS Facebook

2015. március 20. péntek, 10:57

Kelendőek az orosz helikopterek Ázsiában

Értékelés:
(2 értékelés)

A héten zajló malajziai légi és tengerészeti kiállításon (LIMA 2015) az orosz helikoptergyártók is képviseltették magukat. A Rostec csoportba tartozó Russian Helicopters konzorcium komoly sikereket ért el a délkelet-ázsiai régióban és Indiában az elmúlt három évben. Ez idő alatt ugyanis 189 új, különféle civil és katonai helikoptert adtak át Ázsiának ezen a részén. Összességében pedig 1400 orosz gyártású helikoptert üzemeltetnek Ázsiában és Indiában.

A legnépszerűbb helikoptertípusnak a Mi–8/17-es család számít. 2014-ig összesen 12 ezernél is több példányt gyártottak ebből a helikoptercsaládból, amely világrekordnak számít a két hajtóműves forgószárnyasok tekintetében. Az oroszok által gyártott polgári és katonai helikopterek jelenleg a világ több mint 100 országában állnak szolgálatban.

Malajziában például kutató-mentő és tűzoltási feladatokra használják az orosz gyártmányú helikoptereket. A Russian Helicopters a konzorcium két legújabb helikopter típusát, a Mi–171A2-est és az Ansat-ot hozta el a kiállításra. A Mi–171A2-es a Mi–8/17-es család legújabb változata. Ennél a típusnál minden olyan eredeti ötletet megtartottak, amely révén évtizedeken keresztül igen sikeresen, megbízhatóan és sokrétűen lehetett ezt a helikopter típust üzemeltetni, úgy, hogy napjaink legmoderenebb technológiájával és berendezéseivel látták el a most készülő típusváltozatot. A Mi–171A2-es változat jelenleg a berepülési programnál tart.

A könnyű Ansat helikopter kategóriájának az egyik legsikerültebb típusa, amely képes akár 1,5 tonna teher emelésére is.

Ezek mellett a helikopter típusok mellett még a Mi–35M-et, a Mi–17Sh-t, valamint a Mi–17V-5-ös katonai helikoptert láthatták az érdeklődők a LIMA 2015-ös kiállításon. A Mi–35M harci helikopter a jól ismert Mi–24-es legújabb változata, amely kiválóan alkalmas páncélosok elleni harcra, a szárazföldi erők támogatására, harci kutató-mentő feladatok ellátására, illetve külső és belső teherszállításra. Sokoldalúságának és megbízhatóságának köszönhetően az orosz légierőn kívül ilyen harci helikoptert rendszeresített még a brazil és az azeri légierő is. A Mi–17Sh és Mi–17V-5-ös katonai szállítóhelikoterek pedig az egyik legnépszerűbb forgószárnyas katonai szállítóeszközök.

Az Ansat könnyű helikopter

A Mi–35M harcihelikopter