2024 április 19

RSS Facebook

2015. március 30. hétfő, 10:35

Lakotákkal képzik a US Army pilótáit a jövőben Kiemelt

Értékelés:
(0 értékelés)

Leszállította az Airbus Group az első UH–72A Lakota helikopter alap kiképző változatát az amerikai hadsereg számára. 2016-tól ilyen forgószárnyasokkal képzi majd a US Army azokat a pilótáit, akik a szárazföldi erők helikoptereit vezetik a jövőben. A Lakoták a Bell Helicopters áltagy gyártott TH–67-es Creek helikoptereket váltják, amelyekből 180 darabot használt a US Army a helikopter pilóták alap kiképzéséhez. Az újonnan gyártott Lakoták – amely a típus legmodernebb változata – az Alabama államban lévő Fort Rucker-i kiképzőközpontba kerülnek, ahol már hét, kiképzési célokra átalakított Lakotával már hozzáláttak az új kiképzési rendszer teszteléséhez. Emellett 187 korábban átadott UH–72A-t is átalakítanak a kiképzéshez, így használt és új Lakoták alkotják majd együttesen az új kiképzőhelikopter flottát a US Army számára.

Az amerikai védelmi minisztérium (DoD) összesen 411 példány rendelt az UH–72A-ból, amelyek közül 400-at kap meg a hadsereg. A most átadott kiképzőhelikopter-változatú Lakotákkal együtt immár 332 példányt adott át az Airbus az eredetileg vállalt határidőre és költségekért.

Az UH–72A Lakota helikopterek beszerzéséről 2006-ban döntött a Pentagon az amerikai szárazföldi erők és Nemzeti Gárda számára. A könnyű, több célú helikopterek egyarát alkalmasak kutató-mentő, betegszállító, határőrizeti, légi harcállásponti feladatok ellátására a szokványos katonai feladatok mellett. Ilyen helikoptert használ például a Nemzeti Gárda az Egyesült Államok mexikói határszakaszán, ahol az illegális bevándorlókat figyelik a helikopterekre szerelt sepciális berendezésekkel. Emellett a haditengerészet berepülőpilótáinak a képzéséhez is rendszeresítették a típust.

A Thai Királyi Légierő is rendelt az új típusból az amerikia kormánytól az FMS (Foreign Military Sales) program keretében. Ezek a gépek is nyár végén érkezhetnek meg Thaiföldre.

A Bell TH–67-es Creek helikoptereket váltják az UH–72A Lakoták