2024 március 28

RSS Facebook

2015. március 30. hétfő, 14:51

1956 – szovjet légideszant hadosztályok Magyarországon Kiemelt

Értékelés:
(2 értékelés)

Különlegesen kiképzett és a legkorszerűbb fegyverekkel ellátott, ejtőernyős légideszant alakulatokat vetett be a szovjet pártvezetés utasítására az inváziós haderő 1956-ban, a magyar forradalom harcosai ellen. Az Aeromagazin történelmi sorozata az áprilisi számban leírja, hogy magyarországi és szovjet repülőtereken milyen légi csapásmérő erők álltak harci riadó készültségben azért, hogy parancsra akár vadászgép- és bombázó ezredek mérhessenek csapást a fegyveres ellenállókra. Hiteles dokumentumok alapján hírt adunk a szovjet tisztek és katonák által hazánkban  elkövetett köztörvényes bűncselekményekről (gyilkosságokról, nemi erőszakról, fosztogatásokról). Kiderül, hogy – évtizedek elteltével – közel  félszáz, Magyarországon eltűntnek nyilvánított szovjet katonáról adott át információt Moszkvának az Egyesült Államok. Utalunk arra is, hogy honnan eredhet az a mendemonda, miszerint a szovjet katonák a Duna láttán, állítólag a Szuezi-csatornánál hitték magukat.

A sorozat két korábbi része bemutatta az 1956. október 19-től mozgósított szovjet légideszant erők (Baltikum, Ukrajna) magyarországi bevetésének előzményeit. Írtunk a szovjet harcosok kitűntetéséről, arról, hogy miként lett egy Veszprémben és Budapesten bevetett századparancsnokból később Bajkonur űrrepülőtér parancsnoka. Feltártuk azt is, hogy a sok száz elesett  szovjet katona tetemét miért nem merték hazaszállítani, és miért kellett titokban tartani a Magyarországon meghaltak elvesztését.

Májusi számunkban majd azt a légi szállító hadosztályt mutatjuk be, amely 1956 október-november napjaiban  1053 felszállást végzett, és így szállította a deszantosok elitcsapatait a magyar forradalom leverésére. Egy szállító gép navigációs tisztjének  visszaemlékezése pedig felidézi azt a napot, amikor  Il-12-es gépükön Budapestről Kádár Jánost vitték a Kreml vezetőihez, a Magyarország sorsát eldöntő politikai tárgyalásokra.

(meruk)

Fotó: Fortepan