2024 március 28

RSS Facebook

2015. április 08. szerda, 12:57

Minden idők legsikeresebb évét zárta tavaly a svájci Pilatus repülőgépgyár Kiemelt

Értékelés:
(1 értékelés)


Minden idők legsikeresebb üzleti évét zárta tavaly a svájci Pilatus repülőgépgyár. A cég bevétele 1,174 millárd svájci frank volt, amely 16 százalékos növekedést jelent a korábbi 2013-as esztendőhöz képest. A cég 2014-es pénzügyi eredménye így 200 millió svájci frankot ért el, amely 30 százalékkal magasabb mint amekkora egy évvel korábban volt. Jól tükrözi az is a sikert, hogy a Pilatus tavaly összesen 127 repülőgépet adott át a megrendelőinek, 15-tel többet mint az előző üzleti évben. Az átadott gépek fele ment civil vásárlókhoz, míg a másik felét különféle légierők képezték.

A gyár állami megrendelésekkel foglalkozó részlege is jó évet zárhatott tavaly mivel a katonai kiképzőgépek eladása révén 22 százalékkal nőtt ennek a részlegnek a bevétele. Jelenleg Indiának, Szaud-Arábiának és Qatarnak gyártanak katonai kiképző modelleket, amelyek átadása az eredeti ütemterveknek megfelelően halad.



Ami az Egyesült Államokban lévő üzleti eredményeket illeti, a tekintetben is némi javulást értek el a mutatók, de ezek még így is elmaradtak a 2008-as válság előtti időszak számaitól. A gyár összesen 66 darab PC–12NG-t adott át a megrendelőinek 2014-ben, amelyekből 50 gép került az Egyesült Államokba. A kínai nyitás is meghozta az első eredményt a Pilatus számára, a 10 eladott PC–6-os Pilatus Porterből 9-et Kína vásárolta meg.

A Pilatus új PC–24-es üzleti jetje is páratlan sikereket könyvelhetett el magának 2014-ben. Bár a típus tavaly májusban még csak papíron létezett, ennek ellenére a genfi EBACE üzleti jet kiállításon és vásáron két nap alatt(!) 84 megrendelés érkezett a repülőgépre. A gép sorozatgyártása várhatóan 2016-ban kezdődik el, de a gyártósor kapacitása már 2019-ig le van így kötve. A PC–24-es első példánya tavaly augusztus 1-jén gurult ki a gyártósorról, s a prototípus várhatóan idén májusban emelkedhet majd első ízben a levegőbe. Ez után következik a berepülési program, amely végeztével a PC–24-es megkaphatja a típusalkalmassági bizonyítványát, s amelyet követően 2017-től már átvehetőek lesznek az első példányok.

Az új PC–24-es első példányának az ünnepélyes bemutatása a Pilatus stani gyárában

A turbolégcsavaros PC–12NG nagyon közkedvelt típus a magánüzemeletetők piacán

A PC–6-os Pilatus Portert több mint 40 éve gyártják