2015. április 15. szerda, 10:08

Új időszámítás kezdődik az űrkutatásban: péntektől espressót is lehet inni a világűrben Kiemelt

Értékelés:
(0 értékelés)


Kedden indult útjára a floridai Cape Canaveral-i Kennedy Űrközpont 40-es számú indítóállásából a Falcon 9-es hordozórakéta a Dragon teherűrhajóval. A mostani, CRS–6-os misszió során a SpaceX cég által tervezett szerkezet 2000 kg élelmiszert, felszerelést és különféle tudományos anyagot szállít az ISS-re, azaz a Nemzetközi Űrállomásra. Az eszközök többsége azokhoz a tudományos kísérletekhez tartozik, amelyek az emberi szervezet vizsgálatához kellenek a hosszú távú űrrepülések érdekében. A Mars-utazás előkészítéséhez 250-nél is több féle kísérletet kell majd az ISS-en tartózkodó űrhajósoknak a jövőben elvégezniük. Ezek közül mintegy 40-hez szállít most felszerelést a Dragon teherűrhajó. Így elsősorban olyan tudományos eszközök és berendezések kerülnek most fel az ISS-re, amelyek segítségével a Mars-utazás előkészítésének a részeként az emberi test viselkedését tudják vizsgálni a súlytalanságban az űrállomáson lévő asztronauták és a földi kutatók. Az ehhez kapcsolódó orvosbiológiai tesztek nagy része Scott Kelly űrhajósra vár, aki a tervek szerint legalább egy évig lesz a Nemzetközi Űrállomás állandó lakója.


A mostani immár a hatodik küldetése a Dragon teherűrhajónak, s komoly várakozás előzte meg ezt az indítást is, hiszen a kérdés most is az volt mint korábban: a Falcon 9-es hordózórakéta első fokozata a Dragon leválását követően vissza tud-e úgy térni egy tengeri uszályra, hogy arra függőleges helyezben száll le. A manőver majdnem tökéletesen sikerült, ám a rakéta végül feldőlt a túl nagy függőleges érkezési sebesség miatt és megsemmisült.

Ugyanakkor más szempontból történelmi jelentőségűnek is nevezhetjük a Dragon mostani küldetését. Méghozzá azért, mert péntektől immár egy espresso gép is felkerül az ISS-re, hogy ezentúl az asztronauták is élvezhessék a tradícionális olasz kávéivás örömét a világűrben. Az első űr kávégéppel – ISSpresso – azonban nem csak kávét, hanem teát és más forró italokat is lehet készíteni kívánság szerint.

Persze felmerül a kérdés, hogy miért olyan nagy szám ez? Eddig nem is ihattak kávét az űrhajósók a világűrben? Nos, de igen, ám csak instant formában. A hagyományos kávéfőzés két legfontosabb eleme a gőz és a nyomás. Nos ezek közül egyiket sem olyan egyszerű előállítani a világűrben a súlytalansági körülmények közepette. Arról nem is beszélve, hogy az elkészült kávét a zéró gravitáció miatt szinte fizikai lehetetlenség egy csészébe kitölteni a világűrben.

A kávégép kifejelsztésének az ötlete onnan adódott, hogy az űrben járt olasz Samantha Cristoforetti olasz űrhajósnő arra panaszkodott, nagyon hiányolta a reggeli kávézás élményét az ISS-en. Nos, ez a tűrhetetlen állapot immár a múlté, mert a NASA, az olasz űrügynökség az ASI, az Argotec űrcég és a Lavazza kávégyártó egy közös projekt keretében megoldotta az űrbéli kávéivás sarkalatos problémáját. Elkészítették ugyanis közösen az első űrespresso gépet és kifejlesztettek egy olyan speciális műanyag tasakot, amely csészeként tud szolgálni e mennyei nedű fogyasztásakor. Az új kávágépnek már jauárban meg kellett volna érkeznie a Nemzetközi Űrállomásra, ám akkor a teherárút szállító rakéta az indítást követő másodpercekben felrobbant.

Az ISSpresso fejlesztésről készült NASA video az alábbi linken nézhető meg: https://www.youtube.com/watch?v=cx45rg8Q-Cw

Az ISSpresso kávágép


A kávégép működése

A speciális űr kávéscsésézék

vissza a tetejére