2024 március 28

RSS Facebook

2015. április 30. csütörtök, 10:55

Példaképekre mindig szükség lesz Kiemelt

Értékelés:
(0 értékelés)



Stafétabot a legkiválóbbaktól

Családi léptékben gondolkodva mindig is fontos szerepe volt a mintának, amelyet a felnövekvő generációk a szülőktől, nagyszülőktől lestek el. S nincs ez másként a munkahelyen, a sportban vagy a művészetek világában sem. Tisztában voltak ezzel a Légügyi Hivatal reformjának kezdetén is a vezetők, hiszen tapasztalt kollégákat nyertek meg annak, hogy a fiatalabbak a napi gyakorlatban tőlük leshessék el a mesterfogásokat.





Ahogy arról korábban hírt adtunk, a tapasztalatátadás szemléletének első gyümölcsei beértek a Légügyi Hivatalban, hiszen már olyan fiatal vezetőket sikerült kinevelni, akik az elméleti tudás mellé a rutinos kollégák szárnyai alatt szerezhettek gyakorlati tapasztalatokat. A repülés világában hihetetlenül gyorsan fejlődik a technika, ám ez mit sem ér, ha az azt működtető ember megragad valahol, vagy csak elméletben van tisztában a dolgokkal. Itt, akár a jó pap, holtig tanul az, aki jó szakember szeretne lenni és maradni. Ezért is jó, ha különböző életkorú kollégák dolgoznak együtt, mert inspirálják egymást arra, hogy lépést tartsanak a változásokkal, vagy megszerezzék a kellő rutint.

Jóllehet világunkban komoly értéket képvisel a technika, a legfőbb érték mindig az ember marad! Jól példázzák ezt a mindennapok, ahol minden jogszabály, minden rendelet azzal a céllal jön létre, hogy megteremtse a kényes egyensúlyt a biztonság és a gazdaságosság között, s hogy gördülékennyé és kényelmessé tegye a feladatok elvégzését.

A Légügyi Hivatalban mindehhez látványos változáson ment át az infrastruktúra, s mára már szinte optimális létszám áll rendelkezésre a munkavégzéshez is. Ennek köszönhetően az intézmény újra stabil pozíciót vívott ki magának valamennyi nemzetközi szervezetben. S ezekben az elismerésekben benne van valamennyi dolgozó lelkiismeretes munkája.

Szerencsére ezt a vezetők is így látják, és igyekeznek hangot adni az elégedettségüknek is. Néha csak egy mosoly vagy kézfogás jelenti a visszajelzést, máskor ünnepélyes keretek között és kellő pátosszal átitatva hangzik el az elismerés. S valljuk be, erre mindannyiunknak szükségünk van. Olykor az anyagiaknál is fontosabb, hogy jó szóval, kitüntetéssel honorálják azt a szakmai bravúrt, lojalitást, amelyre csak egy jó közösség képes serkenteni a nap 25. órájában is.

Az NKH Légügyi Hivatala figyel arra, hogy ne csak munkanapokból álljon az arra érdemes dolgozók élete, hanem olyan ünnepekből is, amikor megadhatják a módját, hogy súlyukhoz méltón ismerhessék el az eredményeket. Második éve kerül sor ebben a formában arra, hogy nemzeti ünnepeinken, március 15-én, augusztus 20-án és október 23-án a Nemzeti Közlekedési Hatóság elnöke elnöki elismerést adományoz a közlekedés érdekében végzett kimagasló tevékenység elismeréseként. Ennek két formája lehet: Szolgálati Jelvény vagy Partnerségi Elismerés. Mindezt névre szóló díszoklevél kíséretében kapják meg a kitüntetettek. A Partnerségi Elismeréshez emlékérem jár, a Szolgálati Jelvény ugyanakkor lehet bronz – a hatóságnál vagy jogelődjeinél eltöltött – legalább 5 év munkaviszony után, ezüst 5–10 év esetén, arany 10–15 év esetén és legalább 15 év kimagasló, példamutató életpálya esetén tölgyfalombbal ékesített, amelyek mindegyike esetén plakett is jár az elismeréshez. Jubileumi plakettet 10–20–30 éves kormányzati szolgálati jogviszony után kaphatnak az NKH dolgozói, évente egyszer, decemberben, a hatóság napján.

A Légügyi Hivatal szeretné, ha a szakma legendás alakjait olvasóink is megismerhetnék, így mostantól egy sorozat indul velük, hogy ne csak a szakembert, hanem az embert is közelebb érezhessék magukhoz a repülés szerelmesei.

A riportokban persze óhatatlanul szó esik majd repülőkről is, így a sorozat egyformán emléket állít majd embernek és gépnek a hőskortól az űrkorszakig.

Joggal vagyunk büszkék rájuk, hiszen bár kis ország vagyunk, örök jeleket írtunk az égre legendás pilótáink, konstruktőreink jóvoltából. Az igazán fontos eseményeken mindig ott volt vagy egy pilótánk, vagy egy saját gyártású gépünk, s az is a hazai repülőtársadalom dicsőségét öregbítette, hogy sokáig vezettük a balesetmentesen repülő légitársaságok listáját. Mint ahogy sportrepülőink közül is többen gondoskodtak róla, hogy a világ megtanulja a nevüket és hazájuk nevét.

Ezekkel az írásokkal őket dicsérjük, a példaképeket, akiknek sorsa tán kellő motivációt jelent, hogy a fiatalokban megszülessen az elhatározás: átvennék tőlük a stafétabotot!


Vincze Mara

Cikkünk a Nemzeti Közlekedési Hatóság támogatásával készült!

Fotó: NKH LH