2024 március 29

RSS Facebook

2015. május 08. péntek, 10:48

Az Avianca 100 darabos vásárlása repüléstörténetet ír Latin-Amerikában

Értékelés:
(0 értékelés)

A szándéknyilatkozat februári bejelentését követően az Avianca kolumbiai légitársaság aláírta a szerződést, amelynek értelmében száz darab gépet vásárol meg az A320neo gépcsaládból. Ez a latin-amerikai légiközlekedés történetében az eddigi legnagyobb volumenű egyszeri vétel. A rendelésnek A319neo, A320neo és A321neo altípusok egyaránt részei, a gépek leszállítása után az Avianca flottája lesz a térség legfiatalabb légiflottája. Az új Airbusok Bogota, Lima és San Salvador központokból üzemelnek majd.

„Ez a történelmi jelentőségű megrendelés lehetővé teszi a számunkra, hogy még biztosabb alapokra helyezzük utaskiszolgálási stratégiánkat a helyi piacokon” – mondta Fabio Villegas Ramirez, az Avianca vezérigazgatója. „Hála az A320-as gépcsalád üzemanyag-hatékonyságának, technikai megbízhatóságának és egyedülálló utaskényelmének, tovább folytathatjuk az Avianca flotta-modernizációs folyamatát, behálózhatjuk a régiót és segítjük annak fejlődését” – tette hozzá.

„Az elmúlt 15 év során az Avianca számos előnyét élvezhette az A320 gépcsalád kiváló üzemeltetési gazdaságosságának és kiemelkedő megbízhatóságának” – mondta John Leahy, az Airbus vezérigazgató-helyettese. „Az A320-nak köszönhetően nagyon gazdaságosan működhet az Avianca, a legalacsonyabb költségek mellett, mindez ideálisan alkalmas a hálózatuk működtetéséhez a régió különleges kihívást jelentő repülőterein is” – zárta szavait a Leahy.

Az 1919-ben Kolumbiában alapított Avianca az amerikai kontinens legrégebbi légitársasága, a második ilyen cég az egész világon. Az Airbus-Avianca partneri kapcsolat 1998-ban emelkedett új szintre, amikor a TACA, amely most az Avianca része, a LAN és a TAM közösen rendeltek 90 darab egyfolyosós utasszállítót.  Ez a latin-amerikai kereskedelmi repülés történetének addigi legnagyobb közös szerződése volt. Az Avianca-csoport a mai napig csaknem 300 gépet vásárolt, köztük 276-ot az A320-as gépcsaládból, ezen belül is 133 darab neo-változatot, valamint 15 darab A330-ast.

Az A320-as gépcsalád a világ legsikeresebb egyfolyosós modellje, amelynek több mint 11500 példányát rendelték meg, ebből 6400-at szállított le a gyár világszerte 400 vevőnek és üzemeltetőnek. Az A320-as gépcsalád legújabb tagja, az A320neo sok technikai újdonságot hoz, a legújabb generációs hajtóművek mellett Sharklet szárnyvégeket, amelyek együttesen 15 százalékkal csökkentik az üzemanyagfogyasztást forgalomba állításuk első napjától kezdve, ez a szám 2020-ra 20 százalékra nő. Hetven vásárló 3600 példányra szóló megrendelésével a 2010-es programindítás óta az A320neo gépcsalád szilárdan tartja hatvan százalékos piaci részesedését.

Mára az A320neo program 345 példányra kapott fix megrendelést hat latin-amerikai vásárlótól, ezek az Avianca, az Azul, az Interjet, a LATAM légitársasági csoport, a VivaAerobus vlamint a Volaris. Latin-Amerikában és a karibi térségben több mint 950 gép eladása és csaknem 500 leszállítandó repülőgép mellett több mint 550 Airbus repülőgép állt forgalomba az elmúlt tíz év során. Az Airbus háromszorosára növelte a szolgálatban álló flotta méretét, és a régióban üzemeltetett repülőgépek több mint 60 százalékát az európai gyártó szállította le a megrendelőknek.