2024 április 26

RSS Facebook

2015. május 11. hétfő, 14:58

Végrehajtotta a szűzfelszállását a Pilatus PC–24-es, az első svájci business jet Kiemelt

Értékelés:
(0 értékelés)

Május 11-én délelőtt 10 órakor emelkedett a levegőbe első ízben a svájci Pilatus repülőgépgyár új, PC–24-es üzleti sugárhajtású repülőgépe. A P01-es gyári számú, HB–VXA lajstromjelű jet a gyár 1800 dolgozója előtt idult a szűzfelszállására a cég Buochs-i repülőteréről. A szűzfelszállás 55 percig tartott, s a gép úgy viselkedett a levegőben, ahogyan azt megtervezték a mérnökök a felszállást megelőzően.

A gép a 07-es pályáról alig 600 méteres gurulást követően rugaszkodott el és emelkedett 3 perc alatt a tervezett 3000 méteres magasságra. It az eredeti terveknek megfelelően számos rendszertesztet végzett el a fedélzetén lévő két berepülőpilóta. Ezután egy útvonalrepülés következett Altdorf, Engelberg és Brünig érintésével.




A gép parancsnoka Paul Mulcahy kapitány volt, aki több mint 11 ezer órát töltött a levegőben. A tapsztalt berepülőpilóta számos új típuson hajtott már végre szűzfelszállást korábban, és jelentős tapasztalatokkal rendelkezik a kéthajtóműves üzleti jetek kategóriájában is. A leszállást követően elégedetten nyilatkozott a PC–24-esről. Elmondta, hogy a gép könnyen irányítható, s minden a terveknek megfelelően történt a felszállás során. A másik berepülőpilóta, Reto Aeschlimann csak annyit tett hozzá, hogy ez a gép is ugyanolyan tökéletes, mint miden más Pilatus által gyártott repülőgép.

A gép az első felszállása során a nemzetközi protokollnak megfelelően nyitott futóművel repült, s az útja során egy PC–21-es követte a levegőben. A földről pedig 12 mérnök figyelte valós időben a különböző műszaki paramétereket a telemetrián keresztül.

Összesen három PC–24-es készül a tesztprogramhoz, amely a tervek szerint 2300 órát vesz majd igénybe az elkövetkezendő két évben. Ezeknek mintegy a felét repülik le Svájcban, a többit pedig azokon a területeken, ahol a teszt aktuális fázisában esedékes. Az első átadásra kerülő gépet várhatóan 2017-ben kaphatja meg az új tulajdonosa. Eddig 84 gépre adtak le megrendelést a vásárlók.


Fotó: Pilatus Aircraft Ltd.