2024 április 25

RSS Facebook

2015. május 14. csütörtök, 09:30

Készül az első A350-900-as Toulouse-ban Kiemelt

Értékelés:
(1 értékelés)

Elkezdődött az első kereskedelmi forgalomba álló A350-900-as összeszerelése az Airbus Toulouse-i gyárában. A gépet – amelynek jelenleg a végszerelése zajlik – a brazil TAM Airlines kapja majd meg. A Toulouse-i hangárban most illesztik össze a törzs különböző szekcióit, beleértve a farokrészt, illetve rögzítik a szárnyakat is a törzs középrészhez. Ezzel párhuzamosan a függőleges és vízszintes vezérsíkok, illetve a futóművek is a helyükre kerülnek.

Az A350XWB az Airbus repülőgépgyár új generációs szélestörzsű utasszállító repülőgépe, amelyhez 70 százalékban teljesen új fajta alapanyagokat használtak fel. A gép sárkányának és a szárnyainak például több mint az 50 százaléka kompozitanyagból készült.

Az A350-es szárnyait például úgy tervezték meg, hogy azok a lehető legoptimálisabban viselkedjenek repülés közben, azaz a repülési fázisoknak megfelelően változtatni lehet az alakját, lehetővé téve ezzel az adott sebességhez tartozó legideálisabb aerodinamikai hatásfokot. Ennek köszönhetően 25 százalékkal kisebb az A350-es üzeamanyag fogyasztása és Co kibocsájtása mint a korábbi technológiával készült utasszállító repülőgépeké.

A TAM lesz az első felhasználója az A350 XWB-nek az amerikai kontinensen, s egyben a típus negyedik operátora világszerte. A TAM légitársaság – amely összesen 27 darabot rendelt az új gépből – várhatóan ez év végén veheti majd át az első elkészült példányt.

2015 április végéig 40 légitársaságtól összesen 780 megrendelés érkezett az A350XWB változataira.

Fotó: Airbus