2024 április 24

RSS Facebook

2015. május 18. hétfő, 14:42

Elektromos repülőgépkatapultot tesztelnek a USS Gerald R. Ford hordozó fedélzetén Kiemelt

Értékelés:
(1 értékelés)

Sikeresen végződött az amerikai haditengerészet (US Navy) új, elektromágneses repülőgép katapult rendszerének (EMALS) az első teljes sebességgel végrehajtott kilövése a USS Gerald R. Ford (CVN 78) repülőgép-hordozó fedélzetén. A hírt május 15-én jelentette be a Navy. Az EMALS (Electromagnetic Aircraft Launch System) egy teljesen új repülőgép indító rendszer az amerikai haditengerészetnél, amellyel a jelenleg használatos gőzkatapultokat szeretnék kiváltani a jövőben. Ennek a segítségével minden olyan jelenlegi és jövőbeni repülőgépet indítani lehet majd a hordozók fedélzetéről, amely alkalmas a katapultos startra. Az első teljes sebességű "kilövés" során nem volt semmilyen repülőgép vagy más eszköz a katapult indító részéhez rögzítve, a nélkül tesztelték a rendszert a USS Gerald R. Ford fedélzetén. Az új EMALS jelentős mértékben eltér a korábbi gőzkatapult rendszertől, mivel jóval egyszerűbb annál, ám hatásosabb is annak a működésénél. Nagyobb a kilövési energiája, jóval precízebben be lehet beállítani, hogy mekkora sebességre gyorsítsa a kilösvésre váró repülőgépet, illetve sokkal finomabban gyorsul kis- és nagysebességű indításnál egyaránt, mint az elődje. Használatakor a gyorsulás menete lineáris, vagyis egyenletes, vagyis ennek a rendszernek az alkalmazása a repülőgépek indításához sokkal kisebb terheléssel jár a repülőgépek szerkezeti elemeit tekintve mint a gőzkatapultos módszer.

60 év után először alkalmazott a US Navy egy teljesen új rendszert a repülőgépek indításához. Összesen 22 alkalommal tesztelték az EMALS működését teljes energiával, de indítandó repülő eszköz nélkül. Az indításhoz szükséges elektromos energiát a hordozó generátorai biztosították, amelyet a fedélzet alatt elhelyezett elektromotorok használtak fel. A kilövés során az indító karmantyúk 180 csomós, azaz 324 km/h-s sebességre gyorsultak fel mielőtt megálltak a katapult sín legvégén.

A tesztelés következő fázisában – amely idény nyárom következik – már olyan tárgyakat is kilőnek a katapulttal, amelyeknek a tömege megegyezik a katapultálható repülőgépekével. Ezeket a 40 tonnás, kerekes teszt eszközöket a James folyóba "lövik" majd a hajó fedélzetéről.

A USS Gerald R. Ford (CVN 78) egyelőre még nincs a US Navy flottájának a kötelékében, hanem a hajón majdan szolgálatot teljesítő 1550 tengerésznek a szolgálatba állításának a felkészítése folyik jelenleg. Ez a folyamat már elére a 90 százalékos készültségi szintet. Az amerikai haditengerészet legújabb hordozója várhatóan 2016 márciusában állhat majd hadrendbe.

Fotó: US Navy