2024 április 19

RSS Facebook

2015. május 27. szerda, 11:05

Ezüst Black Hawk-os 5 euróst bocsájtott ki az osztrák pénzverde Kiemelt

Értékelés:
(0 értékelés)

Az oszrák hadsereg (Bundesheer) fennállásának 60. évfordulója alkalmából ünnepi 5 eurós érmét bocsájtott ki a bécsi pénzverde. Összesen 50 ezer ilyen emlékérmét bocsájtottak ki Bécsben. A különleges ezüst és réz ötvözetből készült érmén egy Sikorsky Black Hawk helikopter látható, amellyel a hadsereg és az általa használt helikopterek életmentő tevékenysége előtt kívánt tisztelegni az osztrák pénzverde. Az osztrák fegyveres erőknél 9 darab Sikorsky Black Hawk helikopter teljesít szolgálatot, amely forgószárnyasokat a galtüri lavinaomlást követően szerzett be Ausztria. A Black Hawk helikopterek a hadrendbe állításuk óta így nem csak katonai feladatokat látnak el a szomszédos Ausztriában, hanem részt vesznek a hegyi mentési, árvíz-védelmi, tűzoltási, nemzetközi békefenntartó és egyéb katasztrófavédelmi feladatokban is.



A kilenc oldalú érme a kilenc osztrák tartományt szimbolizálja, amelynek az egyik felén egy függeszkedő Black Hawk helikopter látható, amint a csörlőjével éppen mentést végez. Ugyanezen az oldalon látható még egy barett sapkás, fegyveres osztrák katona is, illetve a "60 éves a hadsereg 1955/2015 Schutz und Hilfe”, azaz kutató-mentő felirat olvasható még rajta.

Ausztriában a Black Hawk helikopterek révén komoly megbecsülése van a hadseregnek, hiszen ezekkel a helikopterekkel vesznek részt a katonák az Alpokban a lavinák, árvizek okozta katasztrófák elhárításában, tűzoltásban, illetve olyan nemzetközi békefenntartó missziókban mint a NATO koszovói vagy a boszniai jelenléte volt.

Az új, modern osztrák hadsereget 1955. május 15-én alapították, akkor amikor létrejött Ausztria új államszerződése, amely kimondta, hogy az új osztrák állam egy békés, független, demokratikus berendezkedésű országként működik Európa szívében. Még ugyanebben az évben, azaz 1955-ben elhagyta Ausztriát a tíz éve ott lévő négy megszálló győztes állam, azaz az Egyesült Államok, a Szovjetunió, Nagy-Britannia és Franciaország hadserege. 1955 végén született meg Ausztria új alkotmánya, amely kimonda az ország politikai semlegességét.

Ausztria volt az első európai állam, amelynek a hadseregében rendszeresítették az amerikai Black Hawk katonai helikoptert. Az osztrák Black Hawkok egyik különlegessége, hogy olyan beépített időjárás radarral is fel vannak szerelve, amely lehetővé teszi a forgószárnyasok használatát téli időjárási körülmények közepette is az Alpokban. Ennek megfelelően a gépekre sítalpak is felszerelhetőek.

A Black Hawk helikoptereket jelenleg 28 ország használja még az Egyesült Államok hadseregén kívül a legkülönfélébb feladatokra.


Fotó: Bundesheer, Sikorsky Aircraft