2024 április 25

RSS Facebook

2015. május 29. péntek, 12:55

A Boeing űrhajója szállítja az amerikai űrhajósókat a jövőben az ISS-re Kiemelt

Értékelés:
(0 értékelés)

Május 27-én jelentette be az Amerikai Űrkutatási Hivatal (NASA) és a Boeing repülőgépgyár, hogy a NASA megbízást adott arra az amerikai repülőgépgyártó vállalat űr részlegének, hogy embert juttasson el a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) annak a 4,2 milliárd dollár értékű együttműködési szerződésnek a keretében, amelyet egy új, emberek szállítására alkalmas űrhajó megtervezésére és megépítésére kötöttek korábban. Ez az első alkalom az emberes űrrepülések történetében, hogy a NASA egy magáncéggel kötött megállapodást űrhajósok szállítására.

A NASA 2014-ben választotta ki a Boeingot arra, hogy elkészítse azt legújabb generációs űrhajót, amelynek a példányaval feljuttathatják a jövőben az asztronautákat az ISS-re. Az új űrjármű a CST–100-as (Crew Space Transportation) elnevezést kapta. A jövőbeni emberes űrrepülésekhez szükséges eszközt a NASA kereskedelmi emberes űrprogramjának a közreműködésével fejlesztette ki a Boeing, s várhatóan 2017-től áll majd szolgálatba. A Boeing minimum kettő, maximum hat küldetést vállalt a megállapodás keretében az új űreszközzel azt követően, hogy azt alkalmasnak minősítik az űrhajósók szállítására.

A CST–100-as űrhajóval maximálisan hét űrhajós juthat majd el egyszerre a világűrben alacsony-Föld pályán keringő ISS-re vagy a későbbiekben a Bigellow által feljuttatni tervezett űrállomásra.

Fotó: Boeing