2024 május 03

RSS Facebook

2011. október 03. hétfő, 13:22

Átadták az első dél-koreai Peace Eye 737-est

Értékelés:
(0 értékelés)


Szeptember végén átvette a dél-koreai légierő (ROKAF) az első Peace Eye 737 Airborne Early Warning and Control 
(AEW&C) repülőgépét.









A gimhaei légitámaszponton megtartott átadási ünnepségen jelen voltak az Egyesült Államok kormányának és a Dél-Koreai Köztársaság poitikai vezetésének a képviselői, a ROKAF parancsnokai valamint azon cégeknek a vezetői, amelyek az ipari együttműködés keretében részt vettek a Boeinggal közösen a Peace Eye 737-es programban.

A Peace Eye 737-es nem más, mint egy B 737 NG-ből átalakított légi harcálláspont, amely révén tovább növelheti Dél-Korea a biztonságát, mivel ezzel a repülőgéppel a levegőből figyelhetik a szomszédos észak-koreai légteret, illetve fegyveres konfliktus esetén innen irányíthatják a dél-koreai és más szövetséges légierők repülőgépeinek a mozgását. 2012-ig további három hasonló repülőgépet alakítanak majd át a Korean Aeropsace Industries cégnél Sacheonban, amelyeket még abban az évben átvehet majd a ROKAF.

Hasonló AEW&C repülőgépeket rendelt korábban már a Boeingtól a török és az ausztrál légierő is. A B 737-esből átalakított légi harcálláspontot egyaránt lehet légtérellenőrzésre és vadászirányításra használni, illetve tengeri felderítésre és tengeralattjárók elleni harcra is. A gép fedélzetén összesen tíz munkahelyet alakítottak ki az irányítók és a parancsnokok számára.

Fotó: Boeing - Peace Eye 737