2024 március 29

RSS Facebook

2015. október 08. csütörtök, 14:53

Ukrán tilalom – orosz halasztás Kiemelt

Értékelés:
(1 értékelés)



Ukrajna nem engedi Oroszországba a Juzsmas rakétagyár szakembereit. Bajkonuron másodszor is elhalasztották a Zenyit hordozó rakéta startját a gyártó cég minőség biztosítási csapatának távolléte miatt. Az orosz űrrepülőtéren egyelőre nem tudnak mit kezdeni a megvásárolt két ukrán óriás rakétával. Az oroszok és az amerikaiak űrkutatási együttműködése viszont megtorpanás nélkül folytatódik.






Ukrajna állambiztonsági hatósága nem engedélyezi az Oroszországba való kiutazást a Juzsmas gyár azon szakértőinek, akik a Zenyit hordozó rakéta start előtti felkészítő munkálataiban vennének részt Bajkonuron. A Dnyepropetrovszkban gyártott Zenyit hordozó rakéták indítását eddig mindig az ukrán üzemmel együttműködve végezték az oroszok, s a startot eredetileg júliusra tervezték, majd átprogramozták októberre, ám a következő dátum immár december 11.

Nincs egyszerű helyzetben a Roszkoszmosz orosz űrügynökség – írja a moszkvai Izvesztyija csütörtökön. A megvásárolt és Bajkonurra leszállított Zenyit rakéták egyike a 2. számú Elektro–L készüléket állítaná pályára, míg a másik 2017-ben a Szpektr–RG tudományos obszervatóriummal indulna. Az ukránok tevékeny közreműködését mind a kétoldalú szerződés, mind pedig a gyártói garanciális  felügyeleti kötelezettség előírja. Az Izvesztyija úgy tudja, hogy az orosz űrügynökség és az ukrán gyártók között hamarosan tárgyalás lesz. Ha eredménytelen az egyeztetés, akkor két lehetséges forgatókönyv kínálkozik: vagy elindítják a Zenyitet a gyártó emberei nélkül, vagy más fajta hordozó rakétát vesznek igénybe. Ez utóbbi esetben a Nemzetközi Kozmikus Szolgáltatások nevű cég vevő a két rakétára, mégpedig azon az áron, amennyiért gyártásukat és szállításukat az orosz költségvetésből eddig finanszírozták.

A Juzsmas egyelőre bizakodik. Szergej Voit vezérigazgató jelezte, hogy valóban létezik egy politikai tiltó határozat a kiutazásra, de azt még senki nem adta írásba. – Ha megkapjuk a kiutazási engedélyt, emberein egy héten belül az űrrepülőtéren lehetnek – mondta. Az Izvesztyija emlékeztet arra, hogy az ukrán vezérigazgató már fél éve is ugyanilyen derülátó volt, emberei azonban azóta se utazhattak Bajkonurra.

Az Aeromagazin folyamatosan beszámol arról, hogy Ukrajna elzárkózik az Oroszországgal való együttműködéstől a kettős rendeltetésű (polgári és katonai célok szolgálatára képes) eszközök szállítása terén. Míg az idén elhalasztott startok szállítmánya vélhetően kettős felhasználású, a Szpektr–RG éppenséggel orosz-német kooperációban készül, az eRosita röntgen teleszkóp, amely galaktika-halmazok, fekete lyukak kutatására hivatott.

A politikai huzakodás közepette érdemes azt is felidézni, hogy a NASA és a Roszkoszmosz űrkutatási együttműködése tervszerűen folytatódik. Az orosz űrhajók viszik-hozzák  a kozmonautákat a Nemzetközi Űrállomásra. Erre az együttműködésre se tilalom, se szankció nem vonatkozik.

(meruk)

Fotó: Roszkoszmosz