2015. december 03. csütörtök, 11:09

Török légtérsértések a görög légtérben Kiemelt

Értékelés:
(3 értékelés)


Török F–16-os repülőgépek egy százada december 1-én kedden megsértette Görögország légterét az Égei-tenger szigetei felett. A hírt a görög hadügyminisztérium jelentette be. Tavaly 2244 alkalommal hatoltak be török harci repülőgépek engedély nélkül a görög légtérbe.









Amióta Törökország 1974-ben haderejével megszállta Ciprus északi részét, évről-évre ezres nagyságrendben fordul elő az, hogy török harci repülőgépek kéretlenül behatolnak a szomszédos Görögország légterébe. A NATO két tagállama között a viszony egyáltalán nem kiegyensúlyozott, különösen azért, mert az Észak-Atlanti Szövetség „benyelte” a fegyveres agresszió tényét.

A 2015. december 1-én történtekről az ekathimerini.com számol be, a görög haderő vezérkarára hivatkozva. Eszerint egy hat F–16-osból álló század Leszbosz és Chiosz szigetek között (helyi idő szerint) 15.01 órakor ért a görög légtérbe, majd két csoportban folytatta a repülést. Négy repülőgép Fourni szigete felett repült el, két gép pedig 15.25-kor Makrosziosz, Antropofagia és más szigetek felett. A légtérsértőket a riadóztatott görög légierő „elfogta” és a légtér elhagyására kényszerítette.

Ciprasz görög kormányfő egy nappal korábban, nyilvánosan emelt szót a török légtérsértések miatt. A politico.eu összesítése szerint 2014-ben a török légierő gépei 2244 alkalommal sértették meg Görögország szuverenitását.

(meruk)

vissza a tetejére