2024 március 29

RSS Facebook

2016. március 23. szerda, 10:13

A FlyDubai körözése közben Kiemelt

Értékelés:
(1 értékelés)


Rosztovban a FlyDubai gép körözésének időpontjában, egy Tadzsikisztánból érkező gép leszállt, majd fél óra múlva elindult célpontja felé. Az orosz pilóta 16 éves kora óta repül, tanulmányait Tambovban, a katonai repülőfőiskolán végezte egykor.









A rosztovi légijáratokról szóló adatsor tanúsága szerint a szerencsétlenül járt, Dubajból érkező, Boeing–737-800 gép a jobb időjárásra várakozva körözött a környéken, miközben egy Tadzsikisztánból érkező járat leszállt. A Komszomolszkaja Pravda híradása szerint, Rif Szadikov pilóta hallotta 2016. március 19-én, szombaton hajnalban a torony és a 981-es járat pilótájának párbeszédét. Az Uralszkije Avialinyii pilótája maga is tapasztalta, hogy rosszak a látási viszonyok, de az 51 éves kapitány számára a rosztovi esőzés és szél nem jelentett újdonságot. A pilóta a vállalt kötelezettségeire hivatkozva nem nyilatkozott. Emlékezetes, hogy a dubaji gép 2 óra 9 percen át körözött a leszállásra várva.

–Megrázott bennünket a Rosztovban történt tragédia – mondta Szadikov volt kollégája, aki neve elhallgatását kérte. – Még aznap beszéltem vele, hiszen tudtam, hogy ott járt, kérdeztem, milyen volt a helyzet. Tadzsikisztánból érkezett, 1.40-kor. Szadikov azt mondta, hogy minden a szokásos volt. A leszállásban és a felszállásban is segítették a légiirányítók. Amikor Szadikov gépe a leszállást megkezdte, a szél 250 fokos volt, az egyenesben ez 230 fokra változott, de azt mondta, hogy ez nem volt különös. Szavai szerint „szokványos üzemi feltételek voltak (oroszul: rabocsie uszlovija), ezért nem volt bonyolult dolog a földet érés”. Az általa leírt meteorológiai körülményeket magam is megerősíthetem – közölte a pilóta volt kollégája.

Az orosz lap a Boeing és a torony párbeszédének nyugodt tónusából arra következtet, hogy senki nem gondolt tragédiára. Ugyanígy tartották a kapcsolatot Rif Szadikovval is. Azon a napon az irányítók semmiféle különleges utasítást nem kaptak, a repülőtér is rendelkezett a leszálláshoz a megfelelő rendszerekkel, sem a futópálya megvilágításában, sem magán a pályán nem észleltek meghibásodást. Az informátor szavai szerint: - Igen, kissé dobálta a szél a gépet, de számunkra ez megszokott. Szadikov letette a gépet, jelentette a toronynak, hogy a meteofeltételek megfelelőek és fél óra múlva tovább repült ugyanazzal a géppel Hudzsanda felé. A felszállás is rendben folyt. Oroszországban az időjárási viszonyok rendkívül változékonyak, s ezt már megszoktuk.

A Komszomolszkaja Pravda beszámolója szerint Szadikov felszálláskor is és leszálláskor is látta a FlyDubai Boeing gépét és semmi különöset nem tapasztalt. A lap, az orosz pilóta barátjának szavaiból kiemeli, hogy Szadikov, a dubaji gép kapitányának szavaiból megértette: az orosz időjárási viszonyok a ő számára nagyon nem voltak szokványosak. Az orosz pilótára vonatkozóan a lap azt is megjegyzi, hogy 16 éves korában kezdett repülni és a tambovi katonai repülő főiskolát végezte el. A lap közreadja a rosztovi érkezési és indulási tablók adatsorait.

MJ

Az eredeti szöveg az alábbi linken olvasható: 

http://www.kp.ru/daily/26506.5/3375251/