2018 március 19

RSS Facebook

Hirdetés
2016. augusztus 11. csütörtök, 10:55

Aero Friedrichshafen 2016 - Magyar siker a Boden-tó partján Kiemelt

Értékelés:
(0 értékelés)A repülés biztonsága, műszaki és üzemeltetési folyamatainak összehangoltsága elengedhetetlen követelménye a légi közlekedésnek. E szakma művelői nemritkán kelnek útra, hogy ismereteiket bővítsék. Az ilyen seregszemlék nagy erénye, hogy számtalan új és hasznos tapasztalattal gazdagodnak a résztvevők, és nem elhanyagolható az a hozadéka sem, hogy jó alkalom a személyes kapcsolatok építésére, ápolására. Különösen igaz ez az olyan területeken, ahol sok múlik azon, hogy az országhatárokon túli tájékozódás folyamatos legyen.A szokásos pozitív élményeken kívül is volt oka az örömre, az ünneplésre az NKH Légügyi Hivatal delegációjának, tudtuk meg Forgács Zsolttól, a Légijogi és Szervezési Osztály vezetőjétől.


– Az idei szakkiállításon megtekintettük a hazai repülés mérföldkövének számító Magnus eFusion elektromos repülőgépet, amelyet a Magnus Aircraft Zrt. a Siemens Zrt.-vel közös projektben fejlesztett, a magyar hatóság felügyelete mellett. S ez az első hazai fejlesztésű és építésű kísérleti repülőgép megnyerte a szakkiállítás innovációs különdíját.

Átfogó képet kaptunk a polgári kisgépes repülésben (general aviation) érdekelt légijármű- és berendezésgyártók termékeiről, jövőbeli fejlesztési terveiről, valamint megtekintettünk számos kísérleti és egyedi építésű konstrukciót is. Hasznos információkat szereztünk többek között a cseh Czech Sport Aircraft P–8-as új prototípusáról és a finn Atol Avion Ltd. amfíbiájáról, valamint ezen repülőgépek típusalkalmassági eljárásainak státusáról és gyártásáról. Az előbbi repülőgéphez különleges kötődésünk is van: 2013-ban két hatósági felügyelő tanulmányúton vett részt a repülőgép gyártójánál és a felügyelő cseh légügyi hatóságnál.

– Mit kínált még a rendezvény a szakmai látogatóknak?

– A szakkiállításon lehetőségünk nyílt a különböző szervezetek (társhatóságok, repülőszövetségek, gyártók stb.) prezentációinak (minikonferenciák) megtekintésére is. Ezek nyomán többek között részletes információkat szereztünk a 216/2008. EK rendelet II. mellékletének tervezett egyszerűsítéseiről, amelyek célja, hogy az Annex II légi járművek jelenlegi, szerteágazó MTOM-követelményeit egyszerűsítsék, az egységes, 600 kg maximális felszállótömeg meghatározásával.

Egy másik, nem kevésbé fontos konferencián az EASA képviseletében Juan Anton, a szabványosítási csoport vezetője (standardisation team leader) mutatta be a kisgépes repülést jelentősen megreformáló, bevezetés alatt álló Part–M Light és az új, tervezett Part–CAO (egyesített karbantartó/folyamatos légialkalmasság-fenntartó szervezetek) szabályrendszerének fő jellemzőit.

Az osztrák hatóság ehhez kapcsolódó prezentációja pedig rávilágított a változások jelentőségére és egyben az újdonságokban rejlő veszélyekre, lehetséges problémákra. Az elhangzottak alapján jól látható, hogy bár a kisgépes szabályozás területén az EASA az egyszerűsítésre törekszik, ez mégis nagy felelősséget és az új szabályok alkalmazásának előkészítésében jelentős többletterhet ró majd az egyes nemzeti hatóságokra.

– Mi újat tapasztaltak a drónok területén?

– A pilóta nélküli légi járművek mind szélesebb körű elterjedése a szakkiállításon is megmutatkozott: a hobbicélokra készült UAV-któl a professzionális, az állami szervek által alkalmazott eszközökig lehetőségünk adódott számos UAV-val kapcsolatos fejlesztést is megtekinteni. A kiállítók nagy hangsúlyt fektettek a hobbicélú UAV-tulajdonosok mint légtérfelhasználók tájékoztatására is. Az érdeklődők megismerkedhettek a Németországban alkalmazott szabályokkal, ami hasznos lehet a hazai jogszabályok kidolgozása során is, ezért a vonatkozó tájékoztató kiadványt átadtuk a hivatal érintett szakembereinek.

A fentiekből is egyértelműen látszik, hogy – amint mondani szoktuk – jó volt magyarnak lenni Friedrichshafenben, a Magnus eFusion elektromos hajtású magyar kisrepülőgép világpremierjén, ahol megálmodói és megépítői megkapták az eFlight Award 2016 európai innovációs díjat. A tervezők azon dolgoznak, hogy az új gépet mihamarabb alkalmassá tegyék kényszerhelyzeti képzésre és műrepülésre is, és ehhez megkapják a szükséges engedélyeket.

A nyertes Magnus eFusionről bővebben is olvashatnak lapunk 44-47. oldalán.

Vincze Mara

Cikkünk a Nemzeti Közlekedési Hatóság támogatásával készült.