2024 március 19

RSS Facebook

2017. február 10. péntek, 11:27

Múzeumba kerül az első négy Airbus repülőgép Kiemelt

Értékelés:
(0 értékelés)

A repülés történetének meghatározó repülőgép típusai immár az Airbus A320-as, az A340-es és az A380-as, amely utóbbi típus 2007-ben állt forgalomba. A gépeket gyártó Airbus vezetősége a napokban jelentette be, hogy az említett típusok kifejlesztéséhez, azaz a berepülésekhez és hatósági engedélyek megszerzéséhez használt prototípusok példánya közül négyet átad két repülési múzeumoknak. A Párizs Le Bourget repülőtéren lévő légi és űrkutatási múzeumnak, illetve a Toulouse-i Aeroscopia repülési múzeumnak.

A négy kiválasztott gépek közül az első az MSN1-es gyári számú A320-as repülőgép, amely a nagy sikerű A320-as keskeny törzsű gépcsaládjának a legelső repülőképes példánya volt, s amelyet már korábban kivont az Airbus az aktív berepülő flottájából. Ezen kívül még múzeumba kerül az MSN360-as gyári számú A340-600-as négyhajtóműves szélestörzsű gép, illetve MSN2-es és MSN4-es gyári számú A380-as szuperjumbó.

Az első átadásra szánt példány az MSN4-es gyári számú A380-as szuperjumbó, amely a tervek szerint február 14-én száll le véglegesen a párizsi Le Bourget repülőtéren, hogy bekerülhessen az ottani francia nemzeti repülési gyűjteménybe, többek között az ott kiállított két Concorde társaságába. A másik három említett példányt pedig csak egyszerűen átvontatják majd a Toulouse-i gyárhoz is tartozó nemzetközi repülőtér azon szegletébe, ahol az Aeroscopia múzeum található. Ez utóbbi művelet várhatóan még két évet vesz majd igénybe, mert ennyi időre lesz szüksége az Aeroscopiát üzemeltető Airbus örökségmentő alapítványának, hogy kialakítsák a kellő helyet az Aeroscopia csarnok szomszédságában a három repülőgépnek, amelyek az Airbus történetének mintegy 30 éves időszakát ölelik fel.

A Párizsban kiállításra szánt A380-as a megérkezését követően egy komoly felújításon és állagmegóvó javításon esik majd át, amelynek a keretében a gép belső terét is teljes mértékben átalakítják annak érdekében, hogy 2018-tól minél több látogató lehessen benne egyszerre, s láthassa azt a kiállítást, amelyet a gép törzsében alakítanak ki a muzeológusok.

Az MSN1-es gyári számú A320-as

Az MSN360-as gyári számú A340-600-as a második felszállásán

Az MSN4-es gyári számú A380-as Párizs Le Bourget repülőterén még 2011-ben a repülő világkiállítás és vásár idején

Fotó: Airbus