2024 április 18

RSS Facebook

2017. február 13. hétfő, 10:41

Kigurult az első civil Super Hercules Kiemelt

Értékelés:
(0 értékelés)

Február 9-én bemutatták a Lockheed Martin mariettai gyárában az első elkészült, civil teherszállításra szánt LM–100J Super Hercules kargógépet. A most elkészült új változat berepülése is hamarosan megkezdődik miután minden földi teszttel elkészülnek a gyár mérnökei. Az amerikai gyártó még 2014 feburárjában jelentette be, hogy piacra dobja a nagy sikerű C–130J Hercules polgári teherforgalomra szánt változatát, s meg is kezdte ezzel kapcsolatban az amerikia szövetségi légügyi hivatallal (FAA) az erre vonatkozó engedélyeztetési eljárás előkészítését.

A típus legmodermebb és egyben legújabb katonai változata, a C–130J már 16 különböző légierőnél áll hadrendben, s túl van több, mint 1,5 millió repült órán, ami jól illusztrálja a megbízhatóságát és a sikerét. A most elkészült LM–100J a kilencedik gyártási változata az eredeti C–130J Super Herculesnek, amely egyben azt is jelenti, hogy a polgári teherszállító változat a tizenhetedik alkalmazási módja a C–130J-nek.



Az új civil Super Hercules alkalmas lesz többek között túlméretes teherárúk szállítására, légi permetezésre tengeri olajszennyeződés esetén, olaj- és gázmezők légi feltárására, bánya munkák logisztikai támogatására, légi tűzoltásra, légi kutató-mentő és természeti és ipari katasztrófák esetén evakuálási feladatokra, humanitárius feladatok ellátására, nehezen megközelíthető területekre történő speciális teherszállító repülésekre.

Az LM–100J a legújabb változata az eredeti L–100-as Hercules civil szállítógépnek, amelyet 1964 és 1992 között gyártott a Lockheed Martin. A típusból összesen több, mint száz példány készült különböző kargócégek és kormányok részére

Fotó: Lockheed Martin