2017. február 16. csütörtök, 09:12

A Mickey Mouse akció a budaörsi repülőtéren Kiemelt

Értékelés:
(2 értékelés)

1944. október 15-én délelőtt egy katonai zöld Ju–52-es várakozott a budaörsi repülőtéren. Megszokott látvány volt ez akkoriban az ország egyetlen nemzetközi repülőterén, hiszen ilyen gépekkel tartották a németek a kapcsolatot Berlinnel. A légkör azonban igen feszült volt, mert mindenki érezte, hogy aznap valami miatt vibrálás van a levegőben. A szovjet csapatok ekkor már a Tiszánál jártak és elfoglalták Szegedet és Debrecent. Vitéz Nagybányai Horthy Miklós ezen a napon kívánta bejelenteni azt a proklamációt, amely révén Magyarország fegyverszünetet kért a Szovjetúniótól.





Ám kora délelőtt egy különleges kommandós akció zajlott a fővárosban, amelyet Otto Skorzeny ezredes, a német elit ejtőernyősök parancsnoka és csapata hajtott végre a magyarországi német titkosrendőrséggel a Gestapóval közösen. A németek tőrbe csalták ifjabb Horthy Miklóst, a kormányzó fiát, aki egy budai lakásban találkozott volna a jugoszláv ellenállást vezető Titó tábornok egyik ügynökével.

A titkos német katonai akció a Micky Mouse fedőnevet kapta, amely név az ifjabb Horthy Miklós keresztnevére utalt. Igaz, őt Nickynek becézték, így az elhallás miatt kapta a hadművelet a Mickey Mouse nevet, amely Walt Disney leghíresebb egér figurájára utalt.

Ifjabb Horthy Miklós azonban a szerb titkosügynök helyette a németek csapdájába futott bele. Őt a lakásban fogták el Skorzeny emberei, majd egy szőnyegbe csavarva kivitték a lakásból, teherautóra tették a túszt, majd a kocsival a budaösri repülőtérre hajtottak, ahol egy Ju–52-es várta a különleges szállítmányt. Horthy kormányzó fiát ezzel a géppel vitték el 1944. október 15-én a németek Bécsbe, ahonnan a dachaui koncetrációs táborba került. A magyar kiugrási kísérlet pedig még aznap megbukott és Szálasi Ferenc vette át Magyarországon a hatalmat.

Valahogy úgy várakozhatott 1944. október 15-én a Luftwaffe Ju–52-ese a különleges szállítmányára, mint ahogyan a ma reggeli ködben állt a svájci Ju-Air gép a hangár előtt félrehúzódva. A svájci "Tante Ju" mostani látogatása azért tekinthető történelmi jelentőségűnek, mert 1944 decembere óta biztos, hogy nem járt ilyen repülőgép típus a budaörsi reülőtéren. 73 évvel az eseményt követően most pedig ismét egy Luftwaffe festésű Ju–52-es állt a budaörsi füvön, de szerencsére nem azért, amiért több, mint hét évtizeddel ezelőtt ide rendelték. Most azért látogatott el hozzánk, hogy egy brit II. világháborús film egyik jelenetét leforgassák a géppel és a budaörsi repülőtérrel.

Otto Skorzeny ezredes és emberei a budai várban a német megszállást és hatalom átvételt követően

Fotó: Aeromagazin, Bundesarchivum

vissza a tetejére