2018 január 19

RSS Facebook

2017. február 28. kedd, 12:31

USA – Oroszország: 9:1 az űriparban Kiemelt

Értékelés:
(2 értékelés)

Az Egyesült Államok kozmikus missziói tavaly kilencszer annyi hasznot termeltek ki, mint Oroszországéi, olvasható az amerikai kozmikus kereskedelmi szállítások hivatalának jelentésében. Eközben az oroszok ugyan továbbra is az egyetlenek az emberek biztonságos űrutazásainak megvalósításában, ám az orosz űripar egésze – minőségbiztosítási rendszerhibák miatt – alkalmatlan az iparági léptékű piacszerzésre.

Az amerikai űrstartokból származó jövedelem 2016-ban 1,2 milliárd USD volt, az oroszok profitja pedig 130 millió USD. A szembeötlő adatot a Federal Aviation Administration Office of Commercial Space Transportation (FAA AST) éves összefoglaló beszámolójában olvashatjuk. 2014 óta a kereskedelmi célú űreszközöket szállító rakéták indításával az amerikaiak egyre nagyobb piaci részesedést hódítottak el az oroszoktól. Ebben észrevehető szerepe van a SpaceX magáncégnek is a viszonylag olcsó Falcon–9 rakétáival.  Az orosz űripar háttérbe szorulásának fő okai a balesetekkel, indítási és pályára állítási kudarcokkal terhelt, szervezési és minőségi gondokkal küszködő orosz kozmikus iparágban keresendőek.

A FAA AST jelentése az európai űripar pozícióit stabilnak írja le. Említésre méltónak nevezi Japán és India fejlődését az indításokkal kapcsolatos szolgáltatásokban. Tavaly egyébként nyolc ország, összesen 85 alkalommal állított Föld körüli pályára űreszközöket. Az USA és Kína 22-22, Oroszország 17, Európa 11, India 7, Japán 4, Izrael és Észak-Korea 1-1 indítást hajtott végre. Ezekből 48 volt polgári, 16 katonai és 21 kereskedelmi célú indítás.

A teljes kozmikus ipar értékvolumene 2016-ban 335 milliárd USD volt. Ide tartozik minden indítással kapcsolatos szolgáltatás, a műholdas és földi távközlési rendszerek , a kozmikus ügynökségek, továbbá a globális navigációs rendszerek működtetésének költségvetései. A legterebélyesebb szegmens a műholdas televíziózásé, amely 29% (98 md USD). A globális műholdas navigációs rendszerek részesedése 24% (77 md USD)


Az idézett éves jelentés teljes anyaga itt olvasható:

Federal Aviation Administration Office of Commercial Space Transportation (FAA AST)

https://www.faa.gov/about/office_org/headquarters_offices/ast/media/2016_Compendium.pdf

(meruk)