2018 január 19

RSS Facebook

2017. március 01. szerda, 17:57

Mobilos appok a drónok biztonságosabb reptetéséhez Kiemelt

Értékelés:
(0 értékelés)

Az önálló útvonal-repülésre is képes több-rotoros drónok körül sok a hír mostanában. A szabályozó hatóságok a legtöbb fejlett országban vagy már kiadták az ide vonatkozó repülési és alkalmazási szabályok első verzióját, vagy küszöbön áll annak publikálása. Hazánkban is a tervek szerint idén júliusban életbe lép majd az úgynevezett „dróntörvény”: tervezet első verzióját tavaly év végén hozta nyilvánosságra a Fejlesztési Minisztérium.

Több országban is az ottani légügyi hatóság igyekszik mobilos applikációval is támogatni a biztonságos drón reptetést. A mobil készülékek bevonása kiváló lehetőség arra, hogy a drónt reptetni tervező pilóta még a felszállás előtt tájékozódjon arról, hogy a tervezett repülés helyszínén lehet-e repülni vagy nem? Idehaza a törvénytervezet szerint a Hungarocontrol készíti majd el azt az alkalmazást, amivel drónos repülés előtt tájékozódni lehet.

Néhány országban már készültek ilyen alkalmazások. Amerikában például B4UFLY néven tölthető le az alkalmazás a két nagy (iOS és Android) operációs rendszerű készülékekre. Angliában az ottani légiforgalmi szolgálat (NATCS) alkalmazása a DroneAssist, ami sajnos idehaza nem letölthető, mert az alkalmazás bolt észreveszi hogy nem Angliai rendszerre szeretnénk letölteni. Ausztráliában májustól érhető el az ugyanilyen alkalmazás, amelynek neve nagyon intuitíven: „Can I fly there?”.


Az amerikai FAA alkalmazása, a B4UFLY egyik képernyő fotója.

Érdekes megfigyelni, hogy pld Amerikában az helyi légügyi hatóság és a katonság légi adatbázisait egy bizonyos fejlesztői készleten keresztül polgári cégek is elérhetik. Ennek eredménye, hogy hétköznapi fejlesztők is tudnak alkalmazásokat fejleszteni, ilyen például a Hover nevű megoldás is. Ezt egy külsős, nem állami de drónos hátterű cég fejleszti, de az államtól (hatóság, honvédség, katasztrófa elhárítás) kapott adatokkal dolgozik. Valószinűleg egy ilyen modell lehetne idehaza is az egyik megoldás, hiszen ekkor akár drónos cégek is tudnának drónos szemmel készült alkalmazásokat készíteni olyan adatokkal, amiket csak a hatóság tud szolgáltatni. Egy ilyen modellt itthon is lehetne alkalmazni. Már ma is vannak olyan alkalmazások idehaza (pld a DronHive közösség alkalmazása), amelyek egy nyílt fejlesztői hozzáféréssel akár hivatalos állami légtéradatokkal is tudna dolgozni, miközben rugalmasan alkalmazkodik a napi drónt reptetők igényeihez.


A Hover alkalmazás néhány képe.

A DronHive alkalmazás egyik képernyője.

Jól látható egyébként, hogy milyen nehéz fába vágja a fejszéjét az állam (bármelyik országban legyen is), ha ő akar a rendkívül gyorsan változó alkalmazás fejlesztői világba belépni, még akkor is ha hiánypótló alkalmazásról van szó. Ha megnézzük az angol és az amerikai elégedettségi számokat amiket az alkalmazás boltok mutatnak, akkor bizony elég kicsi még az elégedettség. Reméljük az itthoni alkalmazás jobb eredményeket ér majd el.

(maradi)