2024 április 16

RSS Facebook

2017. március 08. szerda, 11:37

GOES-16 villám és napvihar megfigyelő műhold már figyel Kiemelt

Értékelés:
(2 értékelés)

Tavaly novemberben bocsájtották fel az amerikai NOAA (Nemzeti Éghajlati Adatközpont) megbízásából a Lockheed Martin cég által készített GOES-16 jelű speciális műholdat. Hírünk apropója, hogy a napokban hozták nyilvánosságra a műhold által készített első, nagyfelbontású képeket. A geostacionárius pályán dolgozó műhold két nagy érzékelő csomagot vitt magával. Az egyikkel valós idejű villám megfigyelést végeznek az amerikai kontinens felett, a másikkal pedig a Napból érkező sugárzást vizsgálják több hullámhossz tartományban. A Napot vizsgáló érzékelő csomag (SUVI azaz Solar Ultraviolet Imager) folyamatasan „nézi” a teljes Napkoronát, és segít a Földön dolgozó tudósoknak előrejelezni a Napkitörésekből származó elektromágneses hullámok megjelenését. A nagyenergiájú elektromágneses hullámok az érzékeny Föld körüli műholdakon és akár az ISS-en is tudnak komoly zavart okozni azzal, hogy az integrált áramkörök belsejében nem várt elektronmozgást okoznak. A kár akár végleges is lehet az eszközben, és a műhold teljesen meghibásodhat, de az emberi testre is káros hatással lehet amennyiben ki van téve az ilyen sugárzásnak. A Földet az első ismert, nagyobb károkat is okozó napvihar 1859-ben érte el, amikor az akkor már létező távíró vezetékekben okozott olyan méretű indukciót, ami még tüzet is okozott egyes állomásokon. Az új érzékelő egyik szerepe, hogy a néha igen nagy sebességgel érkező elektromágneses vihart a lehető leggyorsabban előre lehessen jelezni.


A villámokat megfigyelő érzékelő csomag (GLM azaz Geostacioner Lightning Mapper) folyamatosan méri a földi villám intenzitást, még azokat is, amelyek nem csapódnak be a földbe hanem csak felhő felhő között izzanak. A mérés legfontosabb szerepe, hogy a földi emberek számára megbízható előrejelzést tudjanak adni a közelgő viharokról, így a hajózás és a légi közlekedés is biztonságosabbá váljon. Az érzékelő csomag első bevetése nem várt sikerrel járt: az üzemeltetők szerint másodpercenként több száz felvételt is tud készíteni a kamera.

A műholdat és az érzékelőit egyaránt egy négyes csomag részeként a Lockheed Martin cég gyártotta. Képek: Lockheed Martin

(mi)