2017. április 01. szombat, 21:03

Recycled hordozórakéta először az űrben! Kiemelt

Értékelés:
(0 értékelés)

Elon Musk cége, a Space X egy közel 10 éves célt valósított meg március 30-án, amikor először állítottak pályára egy műholdat „használt” hordozó-rakétával. A Space X cég sokszor hangoztatott célja, hogy a műholdak mai pályáraállítási költségeit akár a századjára is csökkentse úgy, hogy a felbocsájtás egyik legköltségesebb elemét, az első fokozatot újra felhasználja.


A csütörtökön felbocsájtott SES10 jelű kommunikációs műholdat a névleges  felbocsájtási díjhoz képest árcsökkentéssel juttatták fel az űrbe, melyet az Airbus Defense and Space ága rendelt meg. Az árcsökentésnek az az egyik oka, hogy ma még nincs elég adat arról, hogy az újra felhasználás milyen kockázatokkal jár. A közös kockázatvállalási hajlandóság „emelésének” egyik lehetséges módja ha a megrendelő ezzel például olcsóbban jut a szolgáltatáshoz. A névleges fellövési ár 68 millió dollár, de a tényleges megállapodás részletei természetesen nem ismertek.


A Falcon 9-es hordozórakétát tavaly áprilisban használták először, amikor az ISS-re vitt fel ellátmányt, üzemanyagot és kísérleti eszközöket. Az első fokozat akkor sikeresen vissztért a tengeren lebegő leszálló platformra. A Space X már 9 darab első fokozatot fogadott vissza sikeres fellövések után, mégis ez volt az első olyan fokozat amit újra felhasználtak.

Elon Musk CEO nyilatkozata szerint cégének 15 évbe tellett elérnie ezt a mérföldkövet, ami várhatóan forradalmasítani fogja a jövőbeni pályára állítási módokat. A drasztikusan csökkentett felbocsájtási költségek valószinűleg nagyobb műholdas forgalmat fognak generálni, hiszen jobban megéri majd akár rövidebb élettartamú műholdakat is gyártani és feljuttatni.

A kilövésre a Space X által bérelt NASA tulajdonú 39A jelű kiövő helyről került sor, mivel a saját indító állomásán javítások zajlanak egy tavalyi robbanás után.


 (maradi)

vissza a tetejére