2017. április 03. hétfő, 12:04

Végrehajtotta az Antonov új An–132D turbopropja is a szűzfelszállását Kiemelt

Értékelés:
(0 értékelés)

Nem csak a Boeing B 787-10-es Dreamlinere és az Airbus A319neo számára volt fontos nap március 31-e, hanem az ukrán Antonov repülőgépgyár számára is, ugyanis szintén ezen a napon hajtotta végre a szűzfelszállását a kijevi székhelyű tervezőiroda legújabb repülőgépe, az An–132D.

A típus első elkészült példánya 1 óra 50 percet töltött a levegőben Viktor Goncsarov parancsnok pilóta és Mohammed Ayas tábornok, berepülő pilóta vezetésével, akik mellett Bogdan Zagorujko első tiszt és Vologyimir Nesterenko fedélzeti mérnök tartózkodott még a repülőgépen. Mohammed Ayas tábornok a szaúd-arábiai Taqnia Aeronautics Company képviseletében vett részt a berepülésen. Az An–132D-t egy új, sugárhajtású An–178-as kísérte a levegőben.

Az An–132D típust a Abdullaziz Király Tudományos és Technológiai Központtal (KACST) és a Taqnia Aeronautics Co.-val közösen fejlesztette ki az Antonov gyár. A gép következő bemutatóját a fejlesztésben és gyártásban partner országban, a Szaúdi-Királyságban tartják majd, amit követően folytatódik a típus berepülési programja.

A turbólégcsavaros An–132D-t rövid-, és középtávú útvonalakra tervezte az Antonov iroda. A kargógép maximális hasznos teherárú befogadó képessége 9,2 tonna. A típus nem csak légi teher szállítására lesz alkalmas, hanem légi mentési és segélyszállítási feladatokra is, valamint ejtőernyős mentőcsapatok és ejtőernyős mentőfelszerelés célba jutattására is.

Fotó: Antonov

vissza a tetejére