2017. április 12. szerda, 11:29

Átadták az 500. Eurofighter vadászgépet Kiemelt

Értékelés:
(0 értékelés)

Április 11-én átadta az Eurofighter Typhoon az 500. elkészült Eurofighter vadászgépet az olasz légierőnek. A cégnek jelenleg 599 megrendelése van a IV. generációs harci gépre, amelyet összesen nyolc légierő számára gyárt. Az eddig átadott Eurofighter vadászgépek összesített repülési ideje pedig már meghaladta 400 ezer repült órát.

Az ötszázadik Eurofightert ünnepélyes keretek közepette az olasz Leonardo cégcsoport turini gyárában adták át az olasz légierő képviselői számára. Az Eurofighter-program jelenleg a legnagyobb katonai célú ipari együttműködés Európában és az Eurofighter típus a legnagyobb számban jelen lévő harci gép modell a NATO európai arzenáljában.

Az első Eurofightert még 2003-ban vehette át a brit Royal Air Force, amelyet három évvel követett a 100. átadott Typhoon szintén a RAF számára. A 200. európai harci gépet pedig már a német Luftwaffe vehette át 2009-ben. A 300. Eurofighter a spanyol légierő kötelékébe került, míg a 400. példányt szintén a németek kapták 2013-ban.


Az Eurofighterek nem csak a használó államok légterének a védelmében játszanak fontos szerepet, hanem számos külföldi misszióban is. Így többek között a balti államok feletti légtérellenőrző programban, amelyben már szerepeltek az olasz, a német a spanyol és brit Typhoonok is. De számos bevetést hajtottak már végre az Eurofighterek Líbiában, Irakban és Szíriában is.

A típus továbbfejlesztése jelenleg is tart, többen között most tesztelik a látótávolságon túli (BVR) Meteor légiharc rakéták alkalmazhatóságát a típuson, illetve a Storm Shadow irányítható szárnyasrakéták és a Brimstone precíziós levegő-föld rakéták bevethetőségét az Eurofighterekről.

Fotó: Eurofighter Typhoon




vissza a tetejére