2024 március 28

RSS Facebook

2017. április 14. péntek, 09:40

Első ízben repült a Fire Scout autonóm helikopter egy hordozó fedélzetéről Kiemelt

Értékelés:
(0 értékelés)

Április 11-én első ízben hajtott végre felszállást hordozó fedélzetéről egy pilóta nélküli autonom üzemmódban müködő helikopter, a Northrop Grumman által kifejlesztett MQ–8C Fire Scout. A forgószárnyas az amerikai haditengerészet Independence osztályú USS Montgomery part menti csapásmérő hajójának (LCS–8) a repülő fedélzetéről emelkedett fel a kaliforniai partok közelében a Csendes-ócenánon.

A próbarepülés célja az volt, hogy ellenőrizzék a helikopter stabilitását és manőverező képességét amikor egy hadihajó közvetlen közelében kell repülnie. A most elkezdődött két hetes tesztsorozat ideje alatt azt vizsgálja az amerikai haditengerészet, hogy miként lehet biztonságosan üzemeltetni az MQ–8C-t tengeri körülmények közepette, mennyire biztonságos a fel- és leszállások végrehajtása egy hadihajó repülőfedélzetéről, miközben különféle harci feladatokat is végre kell hajtani a teljesen autonóm módon repülő helikopternek. Az első hadihajó fedélzetéről történt fel- és leszállást 2015 decemberében hajtotta végre a Fire Scout a USS Jason Dunham romboló fedélzetéről.


A mostani berepülési program célja az, hogy a US Navy kidolgozza azt az eljárást, amely révén bármilyen repülőfedélzettel ellátott hadihajóról lehessen az autonóm helikoptert üzemeltetni. Annak érdekében, hogy a helikoptert ezekről elindítva használhassák különféle felderítési, célmegjelölő és más harci feladatokon történő bevetésre.


Fotó: Northrop Grumman