2017. április 26. szerda, 12:45

Bemutatta az Uber és az Aurora a repülő autó koncepcióját Kiemelt

Értékelés:
(0 értékelés)

A hazánkból kitiltott Uber személyfuvarozó vállalkozás kiválasztotta azt a két partnerét, amelyekkel létre kívánja hozni az Uber Elevate Network által használatos függőlegesen fel- és leszálló eletromos hajtású (eVTOL) repülőgépeit a városi közlekedésre. A két cég az Aurora Flight Sciences és a Pipistrel.

Az Uber úttörő szerepet kíván játszani a jövő városi közlekedésének az átalakításában, elsősorban olyan három dimenzióban mozgó járművekkel, amelyek a térben repítenék el az utasaikat egyik pontból a másikba a sűrű és dugóktól terhes közúti közlekedés mellőzésével. Ennek a koncepciónak a megvalósításában vállalt szerepet az Aurora Flight Sciences és a Pipistrel.

Az Aurora Flight Scineces-nek már van ehhez kapcsolódó több éves tapasztalata, ugyanis jelenleg is dolgozik egy hasonló projekten az amerikai védelmi minisztérium számára az X–plane program keretében. Az XV–24A egy olyan légi jármű, amely képes teljesen autonóm módon közlekedni a levegőben.


Az Aurora három korábbi programját ötvözve készítette el a városi közlekedésre alkalmas eVTOL repülőgép koncepcióját az Uber számára. Ez a Centaur autonóm repülésirányító rendszert, az AACUS észlelő és összeütközésre figyelmeztető rendszert, valamint a már említett XV–24A akkumulátor és elektromos meghajtását foglalja magában. Az Aurora már el is készítette és ki is próbálta repülés közben azt a koncepció repülőgépet, amely megfelelhet az Uber elvárásainak. Az új szerkezet szűzfelszállása április 20-án volt.

Az Uberrel való együttműködés lényege az, hogy az Aurora egy olyan városi közlekedésre alkalmas eVTOL rendszert fejleszt ki, amely igénybe vehető lesz az Uber számítógépes vagy mobil alkalmazásainak a segítségével. Az első tesztrepülés április 20-án történt, s a cél az, hogy 2020-ig ötven olyan repülőgép készülhessen el, amelyekkel tovább lehet folytatni a berepüléseket.

Az Aurora eVTOL koncepció repülőgépéről készült animáció az alábbi linken látható:

https://www.youtube.com/Uber

A VX–24A autonóm repülőgép

A Pipistrellel kötött megállapodás révén egy olyan másik repülőgépet szeretne az Uber igénybe venni, amely rövid távú repülésekre lesz alkalmas függőleges fel-, és leszálló üzemmóddal kiegészülve. A Pipstrel jelenleg az egyetlen olyan repülőgép gyártó a világon, amely árul a kereskedelmi forgalomban elektromos meghajtású repülőgépet.

Fotó: Aurora

vissza a tetejére