2017. április 27. csütörtök, 15:11

A bolgár vezetés is a Gripenre szavaz Kiemelt

Értékelés:
(0 értékelés)

Április 27-én bejelentette a bolgár kormány, hogy a bulgár légierő vadászgépeinek modernizálására kiírt pályázat első körében a svéd Gripen harci gépek beszerzését tartják a legjobb megoldásnak. A szófiai kormány 2020-tól kívánja lecserélni a jelenleg még hadrendben lévő MiG–29-es vadászgépeket, amelyek helyett így Gripen C/D harci gépek érkezhetnének a kelet-európai NATO-tagállam légterébe. Az első körben nyolc repülőgép beszerzéséről van szó, amelyet 2022-ben újabb nyolc követne.

A március közepén meghirdetett pályázatra összesen négy ajánlat érkezett. Egy Olaszországból, amely első szériás Eurofighter Typhoon harci gépeket ajánlott a bulgároknak, emellett érkezett két használt F–16-os ajánlat is. Az egyik a gyártó amerikai Lockheed Martintól, míg a másik a típust használó portugál légierőtől. Új gépet csak a svéd Saab kínált a bolgároknak. Bulgária kormányközi megállapodás keretében kívája a beszerzést lebonyolítani.



Szófiai források szerint a svéd ajánlat 558 millió dolláros összegről szól szemben az LM 767 millió dolláros ajánlatával. Emellett a Saab azt is vállalja, hogy az aláírást követően 18 hónapon belül le is szállítja az első gépet.

Bulgáriának jelenleg 15 darab MiG–29-es vadászgépe van a légtérvédelmi feladatok ellátására, de ezeknek csak kevesebb, mint a fele repülő képes az alkatrészhiány és a javítások elmaradása miatt.

Fotó: Saab


vissza a tetejére