2024 április 19

RSS Facebook

2017. április 28. péntek, 10:01

Berágott a Boeing a kanadai Bombardierre Kiemelt

Értékelés:
(0 értékelés)

Az amerikai Boeing repülőgépgyár bejelentette, hogy petíciót nyújtott be a kanadai Bombardier repülőgépgyár ellen az Egyesült Államok kereskedelmi kamarájánál, illetve a nemzetközi kereskedelmi szövetségnél, mondván a kanadai gyártó a piaci szabályokat felrúgva jóval a valós ár alatt értékesítette az új CSeries gépcsalád repülőgépeit az Egyesült Államokban annak érdekében, hogy piaci részesedést szerezhessen az egyfolyosós kereskedelmi repülőgépek piacán.

A Boeing állítása szerint a kanadai gyártó 20 millió dolláros áron értékesítette az új CSeries repülőgépeit az amerikai piacon, holott a nyilvános piaci információk szerint egy-egy ilyen repülőgép előállítási költsége legalább 33 millió dollár. A Boeing szerint ez a piaci magatartás közvetlen veszélyt jelent az amerikai piacra, illetve az általa gyártott új generációs B 737-700-as és B 737-7 MAX repülőgépek értékesítésére.



A Boeing szerint a Bombardier mintegy 3 milliárd dolláros állami támogatást kap a kanadai kormánytól, s emiatt engedheti csak meg magának, hogy jóval a valós ár alatt értékesítse az egyfolyosós gépek piacára szánt új generációs CSeries repülőgépcsalád példányait. A kanadai gyártó 2005-ben idította be az CS100-as és CS300-as gépek fejlesztését, amelyhez több száz millió dollárral járult hozzá a kanadi kormány mellett a quebecki és a brit politikai vezetés is. Ezt követően folyamatosan érkeztek az újabb és újabb állami támogatások, például 2015-ben egy 2,5 milliárd dolláros csomag csak a quebecki kormánytól.

A Bombardier sem késlekedett sokat a vádak megválaszolásával, s kijelentette, hogy a gyár kereskedelmi politikája minden tekintetben figyelembe veszi a nemzetközi kereskedelemre vonatkozó törvényeket és szabályzókat. Jelenleg mintegy hétezer alkalmazottja van a kanadai gyártónak az Egyesült Államokban, akik 17 államban dolgoznak az ottani repülőipari és vasúti gyártórészlegük valamelyikében. Emmellett évi 3 milliárd dollár értékben szerez be a Bombardier amerikai gyártmányú alkatrészeket és más termékeket az Egyesült Államokban működő beszállítóitól.


Fotó: Boeing, Bombardier