2024 március 28

RSS Facebook

2017. május 03. szerda, 14:46

Először adnak éles készültséget lengyel F–16-osok a Baltikumban Kiemelt

Értékelés:
(0 értékelés)

Május másodikától a lengyel légierő vette át a légi járőrözési feladatokat a balti államok légterében. Ez a mostani az első olyan alkalom amikor a lengyelek F–16-os vadászégeket telepítettek át a litvániai siauliai légitámaszpontra. A lengyelek a holland királyi légierő F–16-osait váltották fel. Ezzel párhuzamosan az észtországi Amari bázison pedig a spanyol légierő váltja a német Luftwaffét.

A lengyelek első ízben vetik be éles feladatra az F–16-osaikat a Baltic Air Policing misszió keretében. Összesen négy darab F–16 Block 52+ típusú gép települt át a litvániai támaszpontra, hogy onnan felügyeljék Észtország, Lettország és Litvánia légterét. A spanyolok pedign öt F/A–18-assal teszik majd ugyanezt Észtországból. A lengyeleknek ez a mostani immár a hatodik áttelepülésül a Baltikumba.

2004 óta összesen 17 NATO-tagállam légi ereje – köztük a kecskeméti Gripenek is – látják el a Balti országok légtérvédelmét. Eddig összesen 44 váltás vett részt a misszióban, amelynek a következő cseréje szeptemberben lesz. Minderre azért van szükség, mert a balti államoknak nincs önálló légi erejük, viszont teljes jogú NATO tagállamok. Az észak atlanti szervezet éppen ezért úgy segíti ezen országok légtér védelmét, hogy négy havonta más és más NATO-tagállam vállalja magára a Baltic Air Policing misszió repüléseit.


A lengyel F–16-osok április 28-án települtek át Poznanból Siauliaiba, s vették át a készültséget május 2-án. Minden korábbi baltikumi misszióban a lengyel légierő még rendszerben lévő RAC MiG–29-esei vettek részt. Most települtek át első ízben az új F—16-osok. Az észtországi Amariban lévő bázison a németek nem négy, hanem nyolc hónapig látták el a légtérvédelmi feladatokat Eurofighter Typhoon harci gépeikkel. Ezeket váltják fel a zaragozai spanyol F/A–18-asok.


Holland F–16-os vadászgép

A Luftwaffe Eurofighter Typhoon harci gépe

Spanyol F/A–18-as géppár

Fotó: NATO