2024 április 18

RSS Facebook

2017. május 04. csütörtök, 11:57

Szlovákia Bell 429-es könnyű helikoptereket vásárol a hadseregének Kiemelt

Értékelés:
(0 értékelés)

Szlovákia kilenc darab Bell 429-es könnyű szállítóhelikoptert vásárol az Egyesült Államoktól 150 millió dollár értékben. A beszerzés jóváhagyásának a kérdése április 27-én került az amerikai Kongresszus illetékes bizottsága elé. Az FMS (Foreign Military Sales) keretében történő beszerzés célja, hogy ezekkel az új helikopterekkel erősítse meg Szlovákia a védelmi képességeit a jövőben felkészülve bármilyen környező fenyegetésre.

A DSCA (US Defence Security Cooperation Agency) tájékoztatása szerint a gépeket a szlovák fél kérésének megfelelően át is alakítják, például L3 Wescam elektro-optikia infra érzékelőkkel szerelik fel, amelyek mellett a típusátképzést, az alkatrész utánpótlást és a logisztikai támogatást is magában foglalja a beszerzés ára.

Szlovákia 2015-ben már bejelentette, hogy kilenc darab új Sikorsky UH–60M Black Hawk helikoptert is vásárol 450 millió dollár értékben az Egyesült Államoktól szintén FMS keretében. Illetve Szlovákiában már jelenleg is repül több példány a Bell 429-esből a rendőrség és a légi kutató-mentő szolgálat keretében. Vagyis északi szomszédunknál valóban egységes helikopter flotta áll majd az állami szervek rendelkezésére.

A szlovák légi rendészetnél már rendszeresítették a Bell 4129-est

Illetve az Air Transport Europe is ilyen légi kutató-mentő helikoptereket használ Szlovákiában

Fotó: Bell