2024 március 28

RSS Facebook

2017. május 21. vasárnap, 10:12

Nyilvánosak az orosz csapásmérő óriásdrón képei Kiemelt

Értékelés:
(0 értékelés)

A mindeddig titkosként kezelt Altair orosz nehéz drónról készült videó került fel a világhálóra. A 02 oldaljelzésű gép Kazanyban a Gorbunov repülőgépgyár kiállítási területén látszik egy magas rangú orosz tisztviselő üzemlátogatásának filmes beszámolóján – néhány kocka erejéig.

Az Altair létezéséről már eddig is lehetett tudni. Az bizonyos volt, hogy az oroszok egy „méretes” drón fejlesztésén dolgoznak, amelyet egyaránt felhasználhatnak csapásmérésre és hadászati felderítési célokra. A pilóta nélküli légieszköz a korábban ismert paraméterei szerint legalább 5 tonna súlyú, akár két napon át képes a levegőben lenni 12 ezer méter magasságig. „V” betűt formáló hátsó vezérsíkja, 11,6 méteres törzse és 28,5 méteres szárny fesztávolsága nem csekély hadrafoghatóságot sejtet. A két Red Airkraft dízel motorja egy-egy légcsavart hajt meg. A drón hatótávolsága 10 ezer kilométer.

A drónt az Oroszországi Föderáció nemzetbiztonsági bizottsága titkárának, Nyikolaj Patrusevnek a látogatásán készített felvételek láttatják – nyilvánvalóan nem véletlenül. A híradás pedig azt jelezi, hogy elkészült Kazanyban a második tesztpéldány is. Amint a Moscow Defence Brief utal rá, az orosz hadseregnek egyelőre nincs ilyen műszaki jellemzőkkel hadrendbe állított drónja, miközben Szíriában az USA és szövetségeseinek eszközei mellett izraeli, iráni és török gyártású – középkategóriás – csapásmérő drónok is ott vannak. A terroristák pedig a kereskedelemben használatos drónokból eszkábálnak kisebb-nagyobb pilóta nélküli bombázó eszközöket.

Az orosz szakértők arra emlékeztetnek, hogy az orosz haderő már eddig is sikerrel használta ugyan az Orlan–10-es drónt ám irányítható rakéták hordozására ezek a drónok nem alkalmasak, hiszen mindössze 5 kg a teherbíró képességük. A gyár betonján várakozó Altair  életnagyságban közreadott orosz felvétele egyértelművé teszi, hogy Oroszország a lehető leghamarabb hadrendbe állítja ezt a multifunkcionális pilóta nélküli repülőgépét.

A videó ezen a linken tekinthető meg:

https://www.youtube.com

(meruk)