2024 március 29

RSS Facebook

2017. május 23. kedd, 10:55

Bemutatták az ománi Eurofightereket és Hawkokat Kiemelt

Értékelés:
(0 értékelés)

Május 15-én bemutatták az első Ománnak készült Eurofighter Typhoon vadászgépet és Hawk sugárhajtású iskolagépet a szultánság képviselőinek a Brit Királyi Légierő wartoni légibázisán. Omán összesen 12 darab Eurofightert és 8 Hawk Advanced Jet Trainer (AJT) gépet rendelt 2012 decemberében a BAE Systemstől. Az üzlet értéke nem hivatalos források szerint 2,5 milliárd angol font.

Az Ománi Királyi Légierő (RAFO) 2002-ben még amerikai F–16-os harci gépeket rendelt, ezeket után szerzik be a Eurofighter Typhoon vadászgépeket, amelyek a 40 éve hadrendben álló szintén brit Jaguarokat váltják le. Az új Typhoonok a harmadik  szériából valók, azaz több feladatú harci gépek lesznek a szultánság légi erején belül. Méghozzá egy teljesen új légibázison, amelyet a BAe Systems épít a szultánsági Adamban. Az Eurofighter Typhoonok ezen a támaszponton állomásoznak majd.

A most készülő Typhoonok és Hawkok az utolsó olyan példányai a típusoknak, amelyek még Wartonban készülnek el, mivel egyelőre nincs egyetelen új megrendelés sem a két típusra. Szaúd-Arábia számára is már csak két darab Typhoont kell legyártani abból a 72-ből, amelyet a szaúdi-királyság korábban rendelt a BAE Systemstől. Hasonlóan ahhoz a 22 Hawk AJT-het, amelynek a többségét már szintén leszállították a közel-keleti államnak. Igaz, a Hawkok utolsó példányait már Szaúd-Arábiában szerelik össze a megállapodás szerint.

Annak a 160 darab Eurofighternek a legyártása, amelyet a brit királyi légierő rendelt szintén hamarosan befejeződik, igaz jelenleg csak 12 példánya repül a típusnak. A többi elkészült Eurofightert lekonzerválják és vagy Wartonban vagy pedig két másik RAF bázison raktározzák el.

Az Ománi Királyi Légierő egyik Jaguar harci gépe

Fotó: BAe Systems