2017. május 23. kedd, 14:24

50 éve működik a világ legnagyobb repülőgépgyára Kiemelt

Értékelés:
(0 értékelés)

1967 májusában adta át az amerikai Boeing repülőgégyár az akkori legnagyobb repülőgép gyártó részlegét Everett mellett, a teljesen újonnan megépített Paine Field-i gyáregységet. Azt a hangáróriás, ahonnan alig tizenhárom hónappal később kigurult a polgári légi közlekedés akkori legnagyobb utasszállító repülőgépe a “hihetetleneknek” elnevezett legendás mérnökcsapat szülötte: a B 747-es Jumbo. Ma ez a hangár komlpexum a világon a legnagyobb alapterületű épület együttes, a maga több, mint 120 ezer négyzetméterével.

Most, fél évszázaddal később több, mint 40 ezer Boeing alkalmazott dolgozik a Paine Field-i gyáróriásban, ahova naponta érkeznek rajtuk kívül még légitársasági szakemberek – akik az elkészült óriásgépeiket veszik át ott – vagy olyan beszállítók sokasága, amelyek a Boeing repülőgépekhez gyártanak alkatrészeket, fődarabokat, berendezéseket. Ezen a gyártelepen készülnek manapság a Boeing szélestörzsű gépei valamennyien, B 747-8-asok, a B 767-esek, a B 777-esek és a B 787 Dreamlinerek is. Illetve az új KC–46-os katonai légi utántöltőgépek.

A Paine Field-i gyár alapterülete 120 800 négyzetméter, aminek köszönhetően ez az épületegyüttes jelenleg a világon a legnagyobb alapterületű egybefüggő hangáróriás. Ennek a legújabb része lesz a jelenleg még építés alatt álló B 777X kompozit szárnyközép gyártó részleg.

Az épületkomplexumban olyan hírességek is jártak az elmúlt 50 év során, mint George W. Bush és Barack Obama amerikai elnökök, Al Gore volt alelnök, Xi Jinping kínai elnök vagy éppen Borisz Jeclin orosz elnök.

A Paine Field-i gyár történetéről az alábbi linken tekinthető meg videófilm:

http://www.boeing.com/features/2017/05/everett-turns-50-05-17.page

A Paine Field-i Boeing gyár, ahol a szélestörzsű gépek készülnek

Többek között a legsikeresebb hosszú távú repülőgép típus, a B 777-300ER

Fotó: Boeing

vissza a tetejére