2024 március 28

RSS Facebook

2017. május 23. kedd, 19:13

Új közös orosz-kínai szélestörzsű repülőgépgyártás Kiemelt

Értékelés:
(1 értékelés)

Május 22-én hivatalosan is bejelentették, hogy Oroszország és Kina hosszú távú, széles törzsű repülőgépgyártásra kötött megállapodást. A hét éven belül tervezett első felszállás után a közös sorozat gyártásával a Boeing és az Airbus kiszorítására szövetkezik a két állam ebben a piaci szegmensben.

Az első orosz-kínai gyártású gépet a megrendelők 2027-től vehetik át. A hírt Sanghajban jelentette be Jurij Szljuszar, az Egyesült Repülőgépgyártó Vállalat elnöke, a két ország közös vállalatának létrehozásakor. Orosz részről a cégben a PAO OAK, kínai részről a COMAC polgári repülőgépgyártó vesz részt.

Az új cég neve Kínai-Orosz Kereskedelmi Repülőgépgyártó Nemzetközi Vállalat (angol rövidítése CRAIC), s ennek létrehozásáról még tavaly írt alá megállapodást Putyin orosz elnök Kínában.

Rövidesen megkezdődik a leendő gép vázlatrajzainak első egyeztetése – közölte Vlagyiszlav Maszlov, a CRAIC igazgatói tanácsának elnöke. A végleges tervdokumentáció elkészítésének határideje 2019. A gép alap verziója egy 280 férőhelyes, 12 ezer kilométer repülésre képes változat lesz, de tervezik 230 és 320 férőhelyes modell gyártását is.

Az új vegyesvállalat irodáinak megnyitásakor Sanghajban az is elhangzott, hogy az orosz-kínai gép legalább 10 százalékkal gazdaságosabb lesz a jelenlegieknél a beépítendő hajtóművek és a kompozit anyagok felhasználása révén. Az új gép létrehozása az előzetes számítások szerint 13-20 milliárd dollár összegbe kerül. Oroszország végzi majd a tervezési munkálatokat és a kompozit anyagokból készülő tartozékok gyártását. Kína feladata a törzs építése és az összeszerelés lesz. Oroszországban egyes hírek szerint már folyik egy új hajtómű fejlesztése kifejezetten e gép számára, egyelőre azonban a Rolls-Royce és a General Electric erőforrásokat építik majd be.

Kínában rendkívül nagy kereslet mutatkozik e géposztály iránt. 20 éven belül Kína több százat fog vásárolni ezekből a gépekből.

Fotó: CRAIC