2024 május 04

RSS Facebook

2011. október 06. csütörtök, 13:39

K-MAX pilóta nélküli helikopter Afganisztánban

Értékelés:
(0 értékelés)

Jövő hónaptól hadrendbe állítja az amerikai tengerészgyalogság a Lockheed és a Kaman által közösen kifejlesztett K-MAX pilótanélküli helikoptert.










Azt követően jutott erre a döntésre az amerikai katonai vezetés, hogy a szerkezet sikeresen teljesítette azt az öt napos tesztidőszakot, amely során a US Navy pilótanélküli teherszállító programjának a keretében napi mintegy 3000 kg terhet kellett elszállítania egyik helyről a másikra a US Navy és a USMC elvárásainak megfelelően.

A K-MAX lesz az amerikai haditengerészet történetében az első olyan pilótanélküli helikopter, amelyet háborús övezetbe vezényelnek. A gép és személyzete a bevetésig további teszteket végez a kaliforniai Twenthy-nine Palms bázison mindaddig amig az indulási parancs meg nem érkezik, majd felkészítik az egységet és a gépet az afganisztáni bevetésre.

A K-MAX-programot 2007-ben indította a Kaman Aerospace és a Lockheed Martin közösen. Ennek keretében fejlesztették ki a Kaman által korábban gyártott pilóta vezette helikopterből az új, immár pilóta nélküli változatot, amely egyaránt képes teljesen önnállóan a repülésre, illetve földi távvezésléssel. Az együttműködés kererében a Kaman gyártotta le a repülő eszközt, amelyhez a Lockheed tervezte meg és készítette el a vezérlést, amely lehetővé teszi a K-MAX számára, hogy akár nagy távolságba is elrepüljön autonóm módon, ha a feladat úgy kívánja.

Fotó: Lockheed Martin

A K-MAX video:  http://www.youtube.com