2024 május 01

RSS Facebook

2019. február 20. szerda, 07:45

India újabb MiG–29-eseket vásárol Kiemelt

Értékelés:
(0 értékelés)

Azonnali MiG–29-es beszerzésre adott engedélyt az indiai kormány az ország védelmi minisztériuma számára, hogy minél gyorsabban pótolni tudják azt a vadászgép hiányt, amely jelenleg az indiai légierőben uralkodik. A teljes 847 millió dolláros üzlet mintegy 20 új MiG–29-es beszerzését teszi lehetővé, méghozzá jóval kedvezőbb áron – egészen pontosan gépenként a harmadáért annak –, mint amennyiért a helyi illetőségű Hindustan Aeronautics Ltd. szállítana le egy általa összeszerelt Szuhoj Szu–30MKI-t, az indiai légierőnek. 

A gyors vásárlásra azért van szüksége az indiai kormánynak, mert az ország védelmi képességeihez szükséges tervezett 42 vadászrepülő századból mindössze alig több, mint harminc harc képes jelenleg. Az új MiG–29-esek érkezésével így négyre növekedne a Fulcrum századok száma. A MiG–29-es nem csak azért áll az indiaiak beszerzési listájának az élén, mert olcsó megoldást ígér, hanem azért is, mert az indiai légierőnek nagyon jók a tapasztalatai a típussal. Megbízható az üzemben tartásban és könnyű a javítása, karbantartása.

Ugyanakkor az még kérdéses, hogy pontosan melyik MiG–29-es változatot szeretnék megvásárolni az indiaiak. A tárgyalások még jelenleg is folynak arról, hogy a RAC MiG által gyártott új gépek kerülnének Indiába, vagy olyan példányok, amelyeket az orosz légierő már lekonzervált és kivont hadrendjéből. A RAC abban bízik, hogy sikerül új Fulcrumokat eladniuk Indiának. Bár e tekintetben a rendelkezésre álló pénzügyi keret egyáltalán nem biztos, hogy fedezni tudja majd a 20 gépes kontingenst, ugyanis a legújabb generációs MiG–29K/KUB, MiG–29M1/M1 (MiG–35) ára jóval magasabb, mint az eredeti típusváltozaté. A hadrendből kivont gépek esetében viszont az a probléma, hogy azok ismételt harckésszé tétele is jelentős költséggel jár és azoknak a gépeknek a várható üzem ideje jóval alacsonyabb lesz, mint egy teljesen új példányé.

A legvalószínűbb változat, hogy Új Delhi olyan MiG–29SMT/UBT példányokat kap a pénzéért, amelyek jelenleg az orosz légierőben repülnek. Az SMT változatnak megnövelték az üzemanyagtankját és modern avionikát és fegyverzet kezelő elektronikát kapott. A orosz légierőnek 48 darab ilyen gépe áll jelenleg szolgálatban, amelyekből 34 példány 2009 óta áll hadrendben. Ezeket eredetileg Algériának gyárotta a RAC, de az afrikaiak nem vették át azokat. 14 példány pedig 2015/16-ban került a légierő állományába. Ezeket a gépeket korábban 38 millió dolláros áron adta Oroszország a megrendelőinek.

A MiG–29-es első példánya 1977-ben emelkedett fel a levegőbe és a típust 1983-tól kezdődően rendszeresítette az akkori Szovjetunió légi ereje. Az elmúlt közel negyven év alatt több, mint 1600 egy és kétüléses példány készült a NATO kódnéven Fulcrumnak nevezett típusból. India volt a MiG–29-es első nem Varsói Szerződés tagállamából származó vásárlója. 1986-ban 50 darabot rendeltek a típusból. 1989-ben 20 újabb MiG–29-est vásárolt India, amelyet követően további 10 ilyen gép érkezett még 1994-95-ben. 2008-ban a RAC MIG 63 gépre vonatkozó modernizációs szerződést kötött Indiával. A felújított típusváltozat a MiG–29UPG elnevezést kapta, amely megegyezik a MiG–29SMT változat felszereltségével. Azzal a változtatással, hogy a korábban használatos N–019-es Topaz lokátor helyett immár a jóval modernebb T–010-es Zsuk került a gépekbe.

Fotó: RAC MIG