2024 május 01

RSS Facebook

2019. február 27. szerda, 13:59

Bemutatták az IDEX-en a "harci" Black Hawk helikoptert Kiemelt

Értékelés:
(0 értékelés)

A Dubaiban február 17-21 között megrendezett International Defence Exhibition (IDEX) kiállításon első ízben mutatták be a Sikorsky/Lockheed Martin által kifejlesztett új, felfegyverzett UH–60M Armed Black Hawk (ABH) helikoptert. A "harci" Black Hawk helikoptert az Egyesült Arab Emirátusok egyesített légi parancsnoksága rendelte meg még 2011-ben az amerikai gyártótól, összesen 24 darabot, a fegyverzet kittel egyetemben, mint az új típus változat első hadrendbe állítója.

A Black Hawk helikopterekre illeszthető fegyver rendszert az AMMROC (Advanced Military Maintenance Repair Overhaul Center) mutatta be. Ez a szervezet az emirátusok védelmi ipari cégének, a Sikorskynak és a Lockheed Martinnak a közös vegyesvállalata, amely az emirátusi légierő műszaki kiszolgálására és támogatására jött létre. Eddig hat átalakított ABH készült el, amelyek első példányát már januárban bemutatták a királyi családnak az Abu Dzabiban lévő műszaki központban.

A Sikorsky helikoptergyár kifejezettem export célra fejlesztette ki a digitális vezérlésű UH–60M/S70i helikopterre illeszthető új fegyverzeti csomagot, amely nem azonos az amerikai fegyveres erők különleges alakulatai által használt Direct Action Penetrator verziójával, mert ez utóbbi csomagban olyan elemek is beletartoznak, amelyek nem exportálhatóak az Egyesült Államokból.

A harci Black Hawk pilótafülkéjében a lehetséges célpontok adatai nem csak az elsődleges repülési kijelzőkön jelennek meg automatikusan, hanem a pilóták sisak célzó berendezésében is. A számítógépes vezérlő rendszert úgy alakították ki, hogy az adatokat automatikusan módosítja a helikopter vezérlő rendszere, ha megváltozik a gép súlypont-helyzete a felszerelt fegyverzet miatt vagy éppen azért, mert azokat elindítja a személyzet. Az új, felfegyverzett UH–60M egyik nagy előnye a beépített négy szabadságfokú repülésvezérlő-rendszer, amely még könnyebbé és egyszerűbbé teszi a helikopter irányítását a pilóták számára. 

A felfegyverzett Black Hawk változatra négy külső teherviselő pilon került, amelyekre összesen 16 Hellfire rakétát lehet illeszteni vagy más, lézervezérlésű és nem irányítható rakétákat is. Emellett különféle gépágyúk is felszerelhetőek, többek között a három csövű 0,5 inches űrméretű GAU-19/A. Emellett az ablakokba is beszerelhetőek olyan további lőfegyverek, amelyek akár mozgathatóak is a gépen tartózkodó személyzet által vagy fix rögzítésűek és akkor előrefelé tudnak tüzelni a pilóták által vezérelve. Az új fegyver-rendszer tesztelése két évig tartott az arizonai Yumában, mielőtt megkapta a típus a katonai engedélyeket.

Az Armed Black Hawk helikopterre emellett egy elektro-optikai torony is telepíthető, amely helyet ad a BRITE Star II-es FLIR-rendszernek. Továbbá a kabinba beszerelhető egy 750 literes üzemanyag póttartály is szükség esetén. De ha hagyományos katonai szállítóhelikopterként kell az átalakítható UH–60M-et használni, akkor rövid időn belül leszerelhető a helikopterről a fegyverzeti kit és ugyanúgy működtethető, mint a hagyományos Black Hawk katonai helikopter.

Fotó: IDEX