2024 május 01

RSS Facebook

2019. február 28. csütörtök, 12:53

Bemutatták a pilóta nélküli kisérő harci gép makettjét Kiemelt

Értékelés:
(0 értékelés)

Február 27-én bemutatták Ausztráliában a Boeing Airpower Teaming System (ATS) által fejlesztés alatt álló pilóta nélküli harci repülőgép mérethű makettjét. Az esemény a Melbourne melletti Avalonban zajlott, az Austral International Airshow keretében.

Az ATS egy olyan programon dolgozik, ahol pilóta által vezetett harci gép és pilóta nélküli harci gépeket lehet együttesen egy kötelékben bevetni a jövőben. Illetve további felhasználási lehetőségként a pilóta nélküli harci gépek fedező kíséretet adhatnának nagy értékű katonai gépeknek, például légtérellenőrző és vadászirányító AWACS gépnek a feladata végrehajtása közben. 

A Loyal Wingman névre keresztelt prototípust és a hozzá kapcsolódó programot a Boeing Australia és az ausztrál kormány finanszírozza közösen. Az első tesztpéldánynak 2020-ban kell majd felszállnia a tervek szerint. A tervezett gép 12 méter hosszú és lopakodó kialakítású a sárkány szerkezet dupla vezérsíkkal. A gép szárnyai igen hasonlóak ahhoz, amilyet annak idején a McDonell Douglas tervezett az általa kitalált Joint Strike Fighter verzióhoz. A pilóta nélküli gép tervezett hatótávolsága több, mint 3600 km és egy vadászgép karakterisztikájának megfelelő tulajdonságokkal rendelkezik majd. Alkalmas lesz felderítési és elektronikai hadviselési feladatokra is. A mesterséges intelligencián alapuló számítógépes architektúrája a gépnek lehetővé teszi, hogy önállóan vagy pilóta által vezetett harci géppel együtt hajtson végre különböző katonai feladatokat, kellő távolságból követve azt.

Fotó: Boeing