2024 május 01

RSS Facebook

2019. március 07. csütörtök, 15:00

Pakisztán: egy JF–17-es Thunder lőtte le az indiai MiG–21-est Kiemelt

Értékelés:
(1 értékelés)

Az india timesnews csatorna március 4-ei állításával szemben a pakisztáni védelmi minisztérium azt jelentette be, hogy az ország által gyártott egyik JF–17-es Thunder vadászgép lőtte le a pakisztáni légtérbe repült indiai MiG–21-es Bison vadászgépet február 27-én, amelynek pilótája, Abhinandan Varthaman alezredes katapultált és pakisztáni fogságba került.


A pakisztáni légierő egyik pilótája közzé is tett egy videó felvételt a világhálón ezzel kapcsolatban, amelyen a pakisztáni légierő minhasi bázisán lévő 14. "Tail Chopper" századának a pilótái éljenzéssel üdvözlik társukat a sikeres bevetést követően. A híradás szerint az incidensben a PAF 15-201-es számú, JF–17 Block 2-es repülőgépe vett részt. Amennyiben tényleg ez a gép lőtte le az indiai MiG–21-es Bison vadászgépet, akkor ez az első légi győzelme a Pakistan Aeronautical Complex által gyártott JF–17-es harci gép típusnak olyan repülő szerkezettel szemben, amelyet pilóta vezetett. A pakisztáni JF–17-es típus ugyanis 2017. június 19-én már lőtt le egy iráni pilóta nélküli repülőgépet. A JF–17-es Thunderek – összesen 16 példány – 2017 februárjában települtek a 14. századhoz, amely azt megelőzően kínai Chengdu F–7P típussal repült. A Block 2-es változatú JF–17-est arról lehet felismerni, hogy jól látható a pilótafülke jobb oldalán a légi utántöltő csonk.

Ugyanakkor eddig semmilyen bizonyíték nem került elő azzal kapcsolatban, hogy az indiai MiG–21-es valóban lelőtt volna egy pakisztáni F–16-os harci gépet. A nyilvánosságra került AIM–120-as AMRAAM roncs darab viszont arról árulkodik, hogy minden bizonnyal részt kellett, hogy vegyenek pakisztáni F–16-osok is az incidensben és ennek során indíthattak el AIM–120-as rakétát.

Az indiai védelmi minisztérium továbbra is ragaszkodik ahhoz az álláspontjához, hogy nagy számú pakisztáni harci gép kötelék tartott február 27-én az indiai légtér felé, ezért emelték fel a készültséget, amelyben a legfrissebb hírek szerint nem csak MiG–21-es Bison és Szu–30MKI harci gépek, hanem francia gyártmányú Mirage 2000-esek is részt vettek és az egyik MiG–21-es Bison le is lőtt egy pakisztáni F–16-os harci gépet. 

Fotó: PAF