2024 május 01

RSS Facebook

2019. március 22. péntek, 05:37

Levegőbe emelkedett az új Sikorsky SB–1 DEFIANT helikopter Kiemelt

Értékelés:
(0 értékelés)

Március 21-én végrehajtotta szűzfelszállását a a Sikorsky helikoptergyár West Palm Beach-i teszt repülőterén a Sikorsky-Boeing által kifejlesztett új generációs katonai helikopter, az SB–1 DEFIANT prototípusa. A világ vezető helikopter gyátója ezzel a típussal vesz részt a Pentagon Future Vertical Lift programjában, amely célja, hogy meghatározzák azokat a paramétereket, amelyek az amerikai hadsereg új generációs szállító helikopterét kell, hogy jellemezzék majd.

Az SB–1 DEFIANT egy teljesen új technológiát képvisel a forgószárnyas katonai helikopterek tekintetében. A helikopternek ugyanis koaxiális rotorjai vannak, amelyek mellett egy toló légcsavar is helyet kapott a szerkezet farok felületén. Ennek a megoldásnak köszönhetően az új generációs helikopter nem csak stabilan repül függeszkedésben, hanem a toló légcsavarnak köszönhetően jóval nagyobb vízszintes repülési sebességre és hatótávolságra képes, mint egy hagyományos, farokrotoros változat.

Az SB–1 DEFIANT-ot az X2-es technológia demonstrátor helikopterrel végzett tesztrepülések segítségével fejlesztette ki a Sikorsky. A helikopter gyártó a DEFIANT-tal kíván majd az amerikai hadsereg új szállítóhelikopter tenderén indulni majd a közeljövőben. A szerkezet ennek a keretében vesz részt a US Army Joint Multi-Role-Medium Technology Demonstrator programban. Ennek eredményeit kiértékelve határozza majd meg az amerikai hadsereg, hogy milyen elvárásai lesznek azzal az új katonai szállítóhelikopter típussal kapcsolatban, amelyet 2030-ban kíván majd hadrendbe állítani a US Army.

Az első felszállásról készült videó az alábbi linken tekinthető meg:

https://www.youtube.com

Fotó: Sikorsky