2024 május 01

RSS Facebook

2019. március 25. hétfő, 12:28

Visszatértek az orosz Szu–25-ösök Szíriába Kiemelt

Értékelés:
(0 értékelés)

Több, mint egy éves szünet után visszatértek az orosz Szu–25-ös csatarepülőgépek a szíriai hadszíntérre. Mint ismeretes, 2018. február 3-án veszített el egy ilyen katonai repülőgépet az orosz légierő Szíriában. A legfrissebb műholdképek szerint négy Szu–25-ös állomásozik immár a Khmeimeem légibázison, amely az orosz expedíciós légierő első számú repülőtere.

A Szu–25-ösök az Idlib tartományban folyó harcokban támogatják a szíriai kormány erőket. Az orosz katonai vezetés a Szu–25-ös legmodernebb változatát, a Szu–25SZM3-ast telepítette a közel-keleti országba, amely rendelkezik a Vityebszk-25-ös önvédelmi rendszerrel, illetve ennél a változatnál a pilóta kabinban egy nagyobb látószögű Head-Up-Display-t alkalmaztak immár. Ennek a változatnak a fegyver arzenálja is nagyobb, mint a régebbi Szu–25-ösöké.

Az orosz légierő célja az, hogy harci körülmények közepette tesztelje az új változat önvédelmi képességét, legfőképpen a vállról indítható föld-levegő légvédelmi rakéták ellen működő rendszereket. Mint ismeretes, tavaly februárban egy FIM-92-es Stinger rakétával lőtték le az orosz harci gépet Szíriában. Emellett a lelőtt Szu–25SZM-et a bevetése során korábban még 23 mm-es légvédelmi lövedékek is eltalálták. Ezt követően kapta a a csatarepülőgép végzetes Stinger találatot.

A Szu–25-ös csatagépet (NATO-kódneve Frogfoot) 1981-ben rendszeresítette a szovjet, majd később az orosz légierő. Az elmúlt évtizedek során a típus több felújításon és modernizációs programon is átesett. Legújabb változatát, a Szu–25SZM3-9-est tavaly az Armija 2018-as kiállításon láthatta a nagyközönség. A hivatalos tájékoztató szerint ez a változat alkalmas immár mozgó páncélozott földi járművek megsemmisítésére bármilyen időjárási körülmények közepette, nappal és éjszaka egyaránt.

A Szu–25SZM3-as változat

Fotó: MAKS, Orosz Légierő