2024 május 01

RSS Facebook

2019. március 26. kedd, 15:22

India lehet az orosz Szu–57-es első külföldi vásárlója Kiemelt

Értékelés:
(1 értékelés)

India lehet az új, 5. generációs orosz gyártmányú Szuhoj Szu–57-es PAK-FA több célú harci gép első Oroszországon kívüli vásárlója. Erről Denis Mankurov, orosz ipari és kereskedelmi miniszer beszélt az orosz Interfax hírügynökségnek adott interjúban. Mint elmondta, jelenleg is India számít Oroszország első számú partnerének a harci repülőgépek eladása és gyártása tekintetében. India ugyanis nem csak a legnagyobb vásárlója az orosz katonai repülőgépeknek, hanem partner gyártója is az orosz hadiipari cégekkel kötött licensz szerződéseknek köszönhetően.

Oroszország már folytatott tárgyalásokat Indiával arra vonatkozóan a közelmúltban, hogy ha az ázsiai ország új, 5. generációs harci gépet kíván vásárolni, akkor a Szu–57-es lehet erre a megoldás a számukra. A Szu–57-es Oroszország első 5. generációs harci gépe, amely 2010-ben szállt fel első ízben a levegőbe. Egy hónappal ezelőtt beszélt arról a gyártó United Aircraft Corparation katonai részlegéért felelős igazgató-helyettese, Ilja Tarasenko, hogy a UAC-nál napirenden van a Szu–57-es export változatának a kifejlesztése.


A két hajtóműves harci gép egyaránt alkalmas légi harcra és tengeri és szárazföldi célok elleni csapás mérésre. Arzenáljában szerepel az R-77-es légi harc rakéta és a Kalibr cirkáló rakéta is. De felröppentek már hírek arról is, hogy az orosz légierő szeretné a 10 Mach sebességgel repülő új, Kinzal rakéta kisebb, a Szu–57-es belső bomba terébe elférő méretű változatát is használni a jövőben az új 5. generációs harci gépről.

Fotó: Szuhoj