2024 május 01

RSS Facebook

2019. március 29. péntek, 20:25

Az indiai légvédelem lőhette le saját Mi–17-es helikopterét a kasmíri légi összecsapáskor Kiemelt

Értékelés:
(0 értékelés)


Indiai hírforrások szerint feltételezhetően az indiai légvédelem egyik saját föld-levegő rakétája lőtte le február 27-én azt az indiai Mi–17-es katonai helikoptert, amely a Kasmír feletti légi konfliktus idején a körzetben repült. Az indiai Economic Times számolt be arról, hogy a Kasmír felett kialakult indiai-pakisztáni légi harc során lőhette ki az indiai légvédelem azt a föld-levegő rakétát, amely célt tévesztett és tévedésből egy, a közelben repülő saját indiai Mi–17 V5-ös helikoptert talált el, megölve a fedélzetén tartózkodó hat katonát, akiken kívül egy civil áldozata is volt az eseménynek a lezuhanás helyszínén.


A hírforrás szerint a szállító helikopter rutin feladatot hajtott végre, amikor az indiai légierő egyik légvédelmi rakétás egysége kilőtt egy föld-levegő rakétát a közelében, hogy így semmisítsenek meg egy feltételezetten támadni készülő pakisztáni harci repülőgépet. Az egyelőre nem tisztázott még, hogy az indiai katonai helikopter IFF (Identity Friend or Foe) barát-ellenség azonosító rendszere be volt-e kapcsolva a repüléskor vagy sem. Emellett azt is vizsgálja az indiai légierő, hogy okozhatta-e a légvédelmi rakéta célvezető rendszerének a meghibásodása azt, hogy az eszköz egy föld közelben repülő célpontot célzott meg a jóval magasabban repülő harci gép helyett. Egyes szemtanúk elmondása szerint hangos robbanás előzte meg a forgószárnyas lezuhanását.

A helikopter repülésével kapcsolatban semmilyen műszaki problémára utaló jelet nem találtak eddig a kivizsgálók. A Mi–17 V5-ös típusú szerkezet viszonylag újnak számított, mert a típus első példánya 2012-ben állt szolgálatba az indiai légierőben.

Amellett, hogy az indiai légierő vizsgálja, hogy az izraeli gyártmányú fegyver-rendszer műszaki hibája okozta-e a végzetes találatot azt is leellenőrzik, hogy a parancsnokok közül kit milyen felelősség terhel a történtek miatt.

Február 26-án az indiai légierő légicsapást mért Kasmír pakisztáni részén egy feltételezett terrorista kiképző központ ellen, amely miatt másnap légi összecsapás zajlott az indiai és a pakisztáni légierő harci gépei között a Kasmír feletti légtérben. Ennek során egy pakisztáni JF–17-es Thunder lelőtt egy indiai MiG–21-es Bisont vadászgépet. Ekkor történt a helikopteres incidens.

Fotó: IAF