2024 május 01

RSS Facebook

2020. március 12. csütörtök, 13:27

Készül az új Air Force One Kiemelt

Értékelés:
(0 értékelés)

Elkezdődtek a texasi San Antonióban annak az új VC–25B-nek az átalakítási munkálatai, amely várhatóan 2024-től veszi át a jelenlegi Air Force One, azaz amerikai elnöki gép helyét. Az új B 747-8-as eredetileg az orosz TransAero légitársaság számára készült, de az soha nem vette át a Jumbót. A gép 2019 nyarától kezdődően mostanáig egy kaliforniai repülőtéren volt letárolva. Az átalakítási munkálatok február 25-én kezdődtek el.


Az átalakítás során belülről teljesen szétszerelik a gépet, kiveszik belőle az utas üléseket, a különböző válaszfalakat, a segédhajtóművet és más berendezéseket, illetve leszerelik a Jumbo hajtóműveit is. Emellett különféle külső átalakításokra is sor kerül majd, amely során kivágják a gép törzsét is. A gép elektromos rendszerét is teljesen átalakítják, hogy be lehessen építeni az air force által használt kommunikációs rendszert. Emellett külön orvosi szobát és elnöki dolgozó szobát és más speciális helyiségeket is kialakítanak a repülőgépen. Az új elnöki gép képes lesz földi tápegység nélkül is a feladata teljes körű ellátására.

A Boeing San Antonio-i gyáregységében – ahol az átalakítást végzik – napi rendszerességgel ellenőrzik majd, hogy ne maradhasson semmilyen idegen tárgy a gép elemeiben az átalakítás során, mint ahogy az több esetben is megtörtént tavaly a Boeing KC–46-os tankerek összeszerelése esetében.

A tervek szerint az első elkészült új VC–25B 2024-ben veheti majd át a szolgálatot a jelenleg hadrendben álló VC–25A típusváltozattól. Az új Air Force One tervezett üzemideje 30 év lesz. Az eddig nyilvánosságra került hírek szerint az új gép hivatalos festése még nem végleges, de a Trump elnök által bemutatott elnöki gép makett színezése teljesen eltér a jelenlegi Air Force One világos kék mintázatától. 

A projekt teljes költsége 5,2 milliárd dollár lesz és a tervek szerint két új gép készül majd el.

Fotó: Air Force News