2024 március 29

RSS Facebook

2020. december 11. péntek, 11:35

Izraeli radarok a honvédségnek Kiemelt

Értékelés:
(2 értékelés)

Először kerül a Magyar Honvédség használatába a legkorszerűbb aktív fázisvezérelt (AESA) radartechnika annak a szerződésnek köszönhetően, melyet december 11-én írt alá a Honvédelmi Minisztériumban Korom Ferenc vezérezredes, a honvédség parancsnoka és Stéphane Oehrli, a Rheinmetall Canada Inc. elnök-vezérigazgatója.
A szerződés értelmében az izraeli IAI ELTA által fejlesztett és gyártott ELM-2084-es radarcsalád technológiáját tartalmazó radarokkal váltják fel a máig szolgáló régi szovjet P-37, PRV-17 és SZT-68UM rádiólokátorokat. A többfunkciós (M- illetve F-MMR) radarok 2022-től érkeznek Magyarországra.
A légierő haderőnem szemszögéből alapvetően három követelményéről van szó. Az egyik a NATO-gerincradarok (RAT-31DL) nem optimális elhelyezéséből fakadóan fenntartani szükséges kupi és jutai radarszázadok P-37/PRV-17 technikájának leváltásáról; a mobil radarcsoportok SzT-68UM lokátorainak pótlásáról; illetve a győri légvédelmi rakétások nagyobb hatótávolságú lokátoráról, mely vezetési pontjukat (SAMOC), illetve a szintén nemrégiben beszerzett NASAMS légvédelmi csoportosításokat is képesek saját légihelyzet-információval kiszolgálni. Kissé leegyszerűsítve annak a radarparknak a beszerzéséről, melynek minősített helyzetben (háborús körülmények közepette) is helyt kell állnia.
Az élesben kipróbált izraeli Iron Dome légvédelmi rendszer kiszolgálásáról ismertté vált S-sávú (2-4GHz) ELM-2084-es radarok mindenek előtt a legkorszerűbb, aktív fázisvezérelt antennatechnológiára (AESA) alapulnak. Azaz nagy számú adó-vevő illetve vevő modulból felépített antennarácsuknak köszönhetően nemcsak helyszögben, hanem oldalszögben is képesek a flexibilis nyalábeltérítésre, az aktuális feladatnak megfelelő nyalábképzésre.
Mindez nagymértékben fokozza a célok követésének megbízhatóságát és pontosságát illetve a zavarszűrést, az elektronikus ellentevékenységgel szembeni ellenállóképességet. Ugyancsak AESA antenna teszi lehetővé, hogy a szokásos felderítő funkció mellett a 2084-es fegyverirányításhoz szükséges minőségű információt szolgáltasson (Izraelben ilyenek szolgálják ki a Vaskupola rendszert). A normál körbeforgó üzemmód mellett fix, szektoros üzemmódban képes a
ballisztikus célok, tüzérségi lövedékek nagy távolságú felderítésére is, becsapódási pont számítással. Ugyanebből a képességéből kiindulva képes hozzájárulni a saját tüzérség tüzének korrekciójához is - a magyar beszerzés ezért a honvédség tüzérképességének a fejlesztéséhez is hozzájárul.
A korábban a kanadai haderő ELM-2084 M-MMR beszerzési programját implementáló Rheinmetall Canada Inc. és a magyar fél az ipari együttműködésre irányuló szándékukat is kifejezték. Erre vonatkozóan Maróth Gáspár kormánybiztos és Stéphane Oehrly írt alá egyetértési nyilatkozatot. Ennek értelmében először magyar alkatrész- illetverészegységgyártás valósul meg, később a teljeskörű készre szerelés is Magyarországon fog történni.

A.M.