2024 március 29

RSS Facebook

2011. október 11. kedd, 13:12

Készül az új Learjet 85-ös

Értékelés:
(0 értékelés)


A kanadai Bombardier Aerospace bejelentette a 64. NBAA konferencán és vásáron Las Vegasban, hogy elkezdődik a LearJet család legújabb tagjának, a kompozitból készülő Learjet 85-ösnek a gyártása.









Az után jutott erre a döntésre a kanadai cég vezetősége, hogy elkészültek az új gép főbb elemeinek a kritikus számításai, s ezek eredményei igazolták az új Learjethet fűzött reményeket. Így immár hivatalosan is megkezdődhet a Learjet 85-ös gyártási fázisa. A tervek szerint 2013-ban állhat majd forgalomba az új Learjet 85-ös.

A gép egyes tesztelésre szánt kompozit elemei már elkészültek, illetve teljesen össze is szerelték már az első prototípusnak a kompozit törzsét, hogy leellenőrizzék a gyártás menetének zökkenőmentességét, illetve azt, hogy minden szerszám és alkaltrész megfelelően illeszkedik a programba. Ennek eredményeként már a gyártósorra kerülhetett az a példánya a Learjet 85-ösnek, amellyel az első felszállást hajtják majd végre.

Mindezeknek az előkészítő munkáknak köszönhetően a wichitai gyár is készen áll arra, hogy itt történjen meg a típus példányainak a végszerelése. Ehhez kapcsolódóan egy új szerelő, illetve festőhangár is épül a gyárban, amelyek mellett egy gépátadó központ is helyet kapott. 2013-tól itt vehetik majd át az ügyfelek az elkészült Learjet 85-ösöket. Jelen pillanatban mintegy 1700 Bombardier alkalmazott dolgozik az új business jet programjában.

A Learjet 85-ös program 2007-ben vette kezdetét az ügyfelek elvárásait figyelembe véve. A gép egy teljesen új típus a Learjet családon belül, vagyis tervezését a nulláról kezdték, s azoknak a vásárlóknak szánják, akik a Learjet 60XR és a Challenger 300-as közötti kategóriában keresnek maguknak üzleti jetet. A gép folytatva a legendás Learjet hagyományokat kimagasló teljesítmény mutatókkal rendelkezik majd, mindazt a komfortot biztosítva a kliensek számára, amelyet az elmúlt évtizedek során megszoktak a világ első üzleti jetjét piacra dobó gyártótól.

A Learjet 85-öst két darab Pratt & Whitney Canada PW307B hajtómű emeli a magasba egyenként 6100 font teljesítménnyel tengerszinten. A minimális zajterhelésű gázturbinák nitrogéndioxid kibocsájtása is igen alacsony minimálisra csökkentve a gép környezet károsító hatását. A gyártók tervei szerint a gép utazósebessége igen magas, 0,82 mach lesz, amellyel 3000 tengeri mérfödlet, azaz 5556 kilométeres távolságot tehet majd meg.

Fotó: Bombardier