2024 április 29

RSS Facebook

2022. február 03. csütörtök, 13:30

Permeteződrón-szabályváltozások Kiemelt

Értékelés:
(0 értékelés)

Éppen egy évvel ezelőtt, 2021 januárjában lépett életbe Magyarországon az Európai Unió által kidolgozott dróntörvény, amely a tagországokban szabályozza a pilóta nélküli repülőeszközök üzemeltetésének és repültetésének szabályait. Tavaly decemberben az agráriumban használatos permeteződrónok működtetésére vonatkozó szabályozás is életbe lépett hazánkban. A részletekről az Agrárminisztérium tájékoztatta az Aeromagazint.


Mint ismeretes, a mezőgazdaságban is egyre szélesebb körben alkalmazzák a pilóta nélküli repülőeszközöket. Többek között légi permetezésre, a megművelés alatt lévő táblák megfigyelésére, a szántók, erdők és más földterületek ellenőrzésére, felügyeletére vagy éppen a növényzetet pusztító kártevők, élősködők mozgásának követésére. Mivel a légi permetezéshez különféle vegyi anyagokat használnak a földeket művelők, a permeteződrónok alkalmazása erre a feladatra fokozott figyelmet igényel. Erre vonatkozóan született meg az az új szabályozás, amely tavaly év végén lépett életbe Magyarországon.

– Milyen új speciális drónszabályok léptek életbe az agrárium szakterületén a per-me--te-ző----drónok tekintetében?

– Magyarországon a korábban is érvényben lévő szabályozás szerint az öt köbdeciméternél nagyobb tartályú növényvédelmi gépeket cseppképzési és szórástechnikai szempontból típusminősítési eljárás alá kell vonni a forgalomba hozatal előtt. Nem minősített növényvédelmi gépet tilos forgalomba hozni. A rendelkezés a drónos permetezőkre is vonatkozott, viszont műszaki szabvány hiányában nem volt meg a jogszabályalapú feltételrendszere e berendezések minősítésének. A műszaki követelményeket időközben kidolgozták, melyek a növényvédelmi tevékenységről szóló 43/2010 FVM rendelet tavaly decemberi módosításával hivatalossá váltak. Így ezen gépek típusminősítése is meg tud kezdődni, amit a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) végez.

– Miért van szükség a permeteződrónok típusminősítésére?

– A növényvédő szerek kijuttatása kockázatos tevékenység, amit csak az arra munka-, egészség- és környezetvédelmi szempontból alkalmas géptípussal szabad végezni. Az új szabályozás alapján a MATE honlapján közzétett követelményrendszer lehetőséget ad a forgalmazóknak, hogy ismert szempontrendszer alapján minősíttessék a permeteződrónjaikat, illetve a vizsgálatokat végző MATE is egzakt és objektív rendszerben tudja végezni a típusminősítést. Ezzel elérjük azt a célt, hogy a permeteződrónok előtt megnyíló piacot ne árasszák el kétes minőségű, használatra alkalmatlan eszközökkel, hanem csak ellenőrzött, igazoltan megfelelő minőségű, munkára alkalmas gépeket kínáljanak eladásra a gazdáknak.

– Mire vonatkozik a permeteződrónok típusminősítése?

– A típusminősítés az adott géptípust gyártó/forgalmazó kötelezettsége, a forgalomba hozatal feltétele. A típusminősítési kötelezettség az adott permetező géptípusra vonatkozik, tehát nem minden egyes berendezést kell rajta érteni.

– Milyen minősítést kaphatnak a perme-te-ző-drónok a jövőben?

– Kétféle minősítést kaphatnak, ugyanúgy, mint a többi permetező. Megfelelt vagy nem megfelelt.

– Miért csak a gyártó/forgalmazó kérheti a minősítést?

– A típusminősítési kötelezettség az adott géptípus kereskedelmi forgalomba hozatala előtt a gyártót, import esetében a forgalmazót terheli.

– A minősítés mire jogosítja fel a használókat, igénybe vevőket?

– A minősítés a gyártót, illetve a forgalmazót jogosítja fel az adott géptípus magyarországi forgalomba hozatalára.

– A jelenleg már használatban lévő drónokat is kell-e minősíttetni, vagy csak az újakat?

– Azok a permeteződrón-forgalmazók, akik típusminősítés nélkül hoztak forgalomba az elmúlt időszakban permeteződrónokat, 2022. április végéig kapnak lehetőséget a pótlásra.

– A jövőben csak minősített drónokat lehet használni permetezésre?

– A jövőben is csak típusminősítéssel rendelkező permeteződrónokat lehet majd használni növényvédő szerek kijuttatására.

– Lesznek-e hasonló új szabályok más mezőgazdasági célú drónokra vonatkozóan is?

– Más mezőgazdasági célú drónokat érintően nem tervezünk hasonló szabályozást. Jelen esetben sem a drónra vonatkozik a szabályozás, hanem a ráépített permete-ző-berendezésre.

– Mire számíthatnak azok, akik nem minősített drónokat alkalmaznak a jövőben?

– Ahogy fentebb is jeleztük, azok a perme-te-ző--drón-forgalmazók, akik típusminősítés nél-kül hoztak forgalomba az elmúlt időszakban permeteződrónokat, 2022. április végéig kapnak lehetőséget a pótlásra. A növényvédő szerek kijuttatása veszélyes üzem. A permetezési tevékenység magas kockázatai miatt a permetezőgépeknek minden munkavégzés alkalmával meg kell felelniük a típusminősítési eljárás követelményeinek, illetve a biztonságos munkavégzés előírásainak. A típusminősítés nélküli permeteződrónokkal növényvédő szert kijuttatók jogszabálysértést követnek el, s növényvédelmi bírsággal sújthatók.



Ki repültethet mezőgazdasági műveleteket végző drónokat?

A mezőgazdasági műveletek végzéséhez az A1/A3 alapképzésen és vizsgán túlmenően az A2 vizsgán is meg kell felelni. Az ilyen műveletekhez (speciális) A2-es tanfolyam és vizsga szükséges.

A1/A3 drón alapképzésre jelentkezni a Közlekedéstudományi Intézet honlapján lehet (www.kti.hu), a Drón tájékoztató/Jelentkezés képzésre, vizsgáztatás menüpont alatt található linken lehetséges.

https://www.kti.hu/dron-tajekoztato/jelentkezes-kepzesre-vizsgaztatas/

A regisztrációval az eTitán nevű rendszerben a jelentkező saját tanulói fiókot hoz létre, a vizsgajelentkezés ezen fiókon keresztül zajlik.

A2 kiegészítő drón kategória vizsgára a felkészülés egyénileg történik, a vizsga-jelentkezés menetéről a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail-címen tájékozódhatnak.

(sajtos)

Cikkünk a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. támogatásával jelent meg