2024 április 28

RSS Facebook

2022. július 28. csütörtök, 16:49

Elkezdődött a gyártás az Airbus Helicotpers gyulai gyáregységében Kiemelt

Értékelés:
(0 értékelés)

Július 28-án elkezdődött az alkatrészgyártás az európai Airbus Helicopters cég gyulai gyáregységében, amely a légi-, és hadiipari vállalat legújabb családtagja. Ahhoz, hogy Gyulán hivatalosan beindulhasson a helikopter-alkatrész gyártás múlt pénteken érkezett meg a Békés megyei céghez az EASA, azaz Európai Repülésbiztonsági Szervezet helikopter alkatrészekre vonatkozó gyártási engedélye, ami azt jelenti, hogy a Gyulán készülő dinamikus részegységek minden tekintetben alkalmasak az Airbus Helicopters által gyártott forgószárnyasokba történő beépítésre, vagyis valamennyi szempontból megfelelnek a helikopter alkatrészekre vonatkozó legszigorúbb gyártási és minőségbiztosítási előírásoknak.




A július 28-ai gyáravatón részt vett Dr. Palkovics László technológiai és ipari miniszter, Maróth Gáspár, a Honvéldemi Minisztérium védelempolitikáért és védelmi fejlesztésekért felelős államtitkára, valamint Laurent Mazoué, az Airbus Helicopters üzemelésért felelős alelnöke. A 15 ezer négyzetméteres épületben nagy precíziót igénylő mechanikai komponenseket gyártanak majd, amelyeket az Airbus Helicopters típusainak dinamikus egységeiben, és a sárkány szerkezetekben használnak fel. A gyárban készült elemeket nem csak az új gyártású helikopterekbe építik be, hanem cserealkatrészként is felhasználják. A koronavírus-járvány ellenére, a gyár átadására a vegyesvállalat megalapításától számított 24 hónapon belül sor kerül.

Balról Andreas Stöckle, Airbus Helicopters Hungary Kft. ügyvezetője, Palkovics László, technológiai és ipari miniszter, Laurent Mazoué, az Airbus Helicopters üzemelésért felelős ügyvezető alelnöke és Maróth Gáspár, védelempolitikáért és védelmi fejlesztésekért felelős államtitkára

Az Airbus Helicopters jelenleg immár több mint 50 embert alkalmaz Magyarországon, és az év végére az munkavállalók száma eléri majd a 100 főt. A végső cél 250 ember foglalkoztatása. A magyar mérnökök képzése Franciaországban és Németországban már elkezdődött, a csapatok néhány hónappal ezelőtt Békéscsabán már megkezdték a próbagyártást, a tevékenység most már átköltözhet Gyulára, és megkezdődhet a szériagyártás.

A gyártás beindítását követően az Airbus Helicopters célja az, hogy a cég Németországban lévő, donauwörthi és franciaországi marignani gyáregységeiből fokozatosan Gyulára telepítse azokat a dinamikus alkatrészek gyártásához kapcsolódó munkákat, amelyeket eddig a helikoptergyár a két fő gyáregységében végzett. Ez a jövőben akár kétezer különféle acélból és titániumból készülő alkatrészt is jelenthet, amelyhez a világ jelenlegi legmodernebb digitális vezérlésű forgácsoló gépeit Dél-Koreából szerezte be a gyulai gyáregység. Ha ez megvalósul, akkor a jövőben ezeket az elemeket a harminc százalékban a magyar állam tulajdonában is lévő vállalat szállítja majd minden Airbus Helicopters által gyártott helikopterhez.

A gyárátadóról részletesen is beszálmolunk az Aeromagazin szeptemberi lapszámában.

Fotó: Airbus Helicopters/Eczeti György